Hoppa till huvudinnehållet

Lönsamt spara energi

Publicerad:

Genom enkla, smarta åtgärder går det att energieffektivisera sin fastighet. Därmed kan fastighetsägaren spara pengar som i stället kan gå till investeringar i huset. Detta är budskapet som Fastighetsägarna med flera andra aktörer vill sprida under sin energiturné runt om i Värmland.

Under tisdagen var representanter från Fastighetsägarna, HSB, Föreningen hållbart byggande och Energikontor Värmland på besök i Filipstad. Syftet var att ge information om vad fastighetsägare kan göra när det handlar om energieffektivisering.

  • Per Persson, från HSB, berättade bland annat om vikten av att trimma in värmesystemet.
    Per Persson, från HSB, berättade bland annat om vikten av att trimma in värmesystemet. Foto: Göran Persson
  • Sten Strandell visar hur värmesystemet fungerar.
    Sten Strandell visar hur värmesystemet fungerar. Foto: Göran Persson
  • Deltagare från vänster Hans Nordlund, Centrumföreningen, Sten Strandell, Strandells fastigheter, Peter Persson, HSB, Per Green, fastighetschef kommunen, Mikael Laakos, projektledare på Region Värmland, Britt-Marie Wall, ordförande Filipstadsbostäder, Joakim Johansson, Podium fastigheter, Hanan Othman, energi- och klimatrådgivare i Filipstad, Storfors och Kristinehamn, Maria Frisk, Fastighetsägarna i Karlstad och Fredrik Holm, ordförande för Föreningen Hållbart byggande i Värmland.
    Deltagare från vänster Hans Nordlund, Centrumföreningen, Sten Strandell, Strandells fastigheter, Peter Persson, HSB, Per Green, fastighetschef kommunen, Mikael Laakos, proj… Foto: Göran Persson

Under träffen deltog ett tiotal personer, både privata fastighetsägare och representanter från kommunen. Efter en inledande lunch på Hotell Hertig Karl gick sällskapet vidare till det gamla Sparbankshuset för att titta på fastighetens värmesystem. Fastigheten ägs av Strandells fastigheter.

– Syftet med den här träffen är att hjälpa fastighetsägare att hitta vad man kan göra när det gäller energieffektivisering, berättade Maria Frisk, ansvarig för näringspolitik på Fastighetsägarna i Karlstad.

– Det finns också pengar att söka för att minska driftskostnader i fastigheter.

Bra information

Sten Strandell köpte nyligen det gamla Sparbankshuset. Fastigheten byggdes 1907 och inrymmer både kontorslokaler och flera lägenheter.

Han visade den nya separata fjärrvärmecentralen som har installerats i det gamla pannrummet.

Peter Persson, Från HSB, berättade bland annat om hur fjärrvärmecentralen fungerar och vad som är viktigt att tänka på. Han påtalade även vikten av att justera in värmeanläggningen på ett bra sätt.

Dessutom framhölls vikten av att se över ventilationssystemen, där kan det också finnas stora energibesparingar att göra.

– Det var en jättebra information. Och det här var en viktig förmedling av kontakter, berättade Sten Strandell som ser att det finns behov av energieffektivisering i fastigheten.

Han har dock inte bestämt ännu exakt vilka åtgärder som ska sättas in.

– Jag bytte radiatorventiler nyss, det var ojämn värme tidigare.

Även små relativt små och billiga åtgärder kan alltså på sikt spara stora pengar.

– Det är även viktigt att trimma värmesystemet så att alla lägenheter har rätt temperatur, berättade Fredrik Holm, ordförande för föreningen Hållbart byggande i Värmland.

Pengar att spara

Om man lyfter blicken och tittar på alla fastigheter i hela länet så finns det enorma pengar att spara på energieffektivisering, vilket i sin tur ger stora miljövinster.

– Det handlar om flera hundra miljoner kronor, berättade Fredrik Holm

Aktörerna bakom den här turnén har tidigare i höst stannat till i Säffle och nästa anhalt efter Filipstad blir Hammarö.

Artikeltaggar

Filipstads kommunNyheter

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.