Till minne: Birger Lindahl

Dödsfall
PUBLICERAD:
Förre skoldirektören Birger Lindahl, Helsingborg, har avlidit efter en tids sjukdom och efterlämnar hustrun Birgitta samt barnen Anders, Klas och Sofia med familjer.

Född i Lübeck av tysk mor och med svensk far kom Birger som 11-åring till Helsingborg som första anhalt, sedan familjen tvingats lämna Tyskland på grund av pågående krig. Efter avlagd studentexamen i Kalmar bedrev Birger akademiska studier i Uppsala, där han träffade sin hustru Birgitta. Efter några få år som lärare inledde han sin skolledarkarriär som rekordung rektor på Flickskolan i Nyköping. 1963 flyttade familjen till Filipstad, där Birger blev rektor och sedermera skolchef. Under sin tid som rektor förverkligade han planerna på ett nytt gymnasium i Filipstad, Spångbergsgymnasiet, vilket invigdes av Olof Palme år 1969. Den nya gymnasiebyggnaden blev känd i hela Sverige på grund av sin genomtänkta planering: lärarna fick egna arbetsrum med skrivmaskin och telefon, vilket var mycket ovanligt, för att inte säga unikt, på den tiden. Vidare fanns det grupprum i anslutning till klassrummen, ett välutrustat språklaboratorium stod till förfogande för språkundervisningen och eleverna hade generösa utrymmen i bottenvåningen med ett stort centralkapprum och cafeteria med skinnklädda sittbänkar och konstverk på väggen. Lärarna hade ett smakfullt inrett lärarrum med inredning från Bruno Mathsson, Carl Malmsten och Nordiska Galleriet. Spångbergsgymnasiet blev av denna anledning föremål för åtskilliga studiebesök. Vid sidan av sitt arbete som skolledare i Filipstad hade Birger emellanåt uppdrag som vikarie på vad som då kallades Skolöverstyrelsen och han var även aktiv inom kommunalpolitiken och Rotary.

Birger Lindahl.

Efter ett antal år utnämndes Birger till skolchef i Lidköping, där han var verksam fram till sin pension med undantag för ett år som vikarierande landstingsråd och ordförande i Skaraborgs läns landsting. Vid sin pensionering flyttade Birger och Birgitta till Helsingborg.

Birger var som chef målinriktad, engagerad och effektiv och väjde inte för svåra beslut. Den dagliga kontakten med medarbetarna låg honom varmt om hjärtat och han var en uppskattad chef.

Birger var mycket musikintresserad och under Uppsala-tiden var han medlem i Allmänna Sången. Helst lyssnade han på barockmusik. Som den europé han var företog han tillsammans med hustrun Birgitta åtskilliga bilresor ute i Europa, där födelsestaden Lübeck blev en anhalt på vägen men ibland ett mål i sig självt. Birger hade många kulturella intressen och var speciellt intresserad av Egypten och dess historia. Ett annat viktigt intresse för Birger sedan ungdomen och militärtjänstgöringen till sjöss var båtlivet: under många år tillbringade han och Birgitta sina sommarsemestrar på den egna båten på Västkusten, i Danmark, eller i Stockholms skärgård, ofta med inbjudna vänner ombord.

Det Lindahlska hemmet präglades genom alla år av stor gästfrihet, där Birger och Birgitta var det perfekta teamet när det gällde att sörja för gästernas trevnad i form av kulinariska njutningar, gott vin, stimulerande samtal om stort och smått och ibland livliga politiska diskussioner. Birger var sina vänners vän: han var lyhörd, empatisk, vänfast, generös, humoristisk och klok. Tomrummet han lämnar efter sig är oerhört stort. Requiescat in pace!

För vännerna

Marianne Ollfors

Så här jobbar FT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.