Hoppa till huvudinnehållet

Dan Anderssons barnbarn berättar

Publicerad:
Maria Sedell är barnbarn till Dan Andersson och berättar i sin föreställning om sin morfars farmor, Anna-Stina i Bränntjärn.
Maria Sedell är barnbarn till Dan Andersson och berättar i sin föreställning om sin morfars farmor, Anna-Stina i Bränntjärn.

– Så länge vi berättar om våra förfäder, så finns de, säger Maria Sedell, som på fredag gästar Filipstad med en föreställning.

Den hon berättar om är dock inte sin kända morfar Dan Andersson, utan sin morfars farmor.

Änkan Anna-Stina Knas i Bränntjärn hade fem barn och fick kämpa hårt, men överlevde och hennes öde berättades vidare i Dan Anderssons diktning. Han var hennes barnbarn - och när denna starka kvinnas öde nu berättas i en föreställning på Kvarnen fredagen den 16 november, är det den välbekante poetens barnbarn som berättar om sin morfars farmor.

Fascinerande styrka

Den lokala teaterföreningen har bokat in Maria Sedell och hennes föreställning ”Anna-Stina Knas - Kvinnan i Bränntjärn”.

– Jag är så fascinerad av hennes öde och hennes styrka. Det är helt obegripligt och jag tycker det är otroligt viktigt att föra fram hennes liv, säger Maria Sedell.

Alldeles förfärligt

Anna-Stina Knas levde på 1800-talet och bodde på gränsen mellan Örebro och Kopparbergs län. Hon blev änka med fem barn och sålde tjärstickor á 3 öre styck för att få in pengar. Det var en ständig kamp mot svälten, men också mot bruk och markägare. Hon tvingades till och med in i flera rättegångar som handlade om hennes rätt att ha sitt torp.

– Barnen gick på tiggarresor och det var alldeles, alldeles förfärligt. Jag tror att man måste ha hjälpts åt i bygden, men också att hon var osedvanligt stark, säger hon om hur Anna-Stina lyckades klara sig och sin familj.

Går sin egen väg

Dan Andersson skrev om hennes kamp och Maria Sedell gör nu sitt till för att föra berättelsen vidare.

Kanske kan det tyckas lite annorlunda att hon inte väljer att skildra den kände poeten utan en okänd farmor i en föreställning, men:

– Det är det så många andra som gör! säger hon om att skildra Dan Andersson.

Att ha en så känd morfar har sina sidor:

– Det har varit blandat genom livet. Jag är väldigt stolt över det, men samtidigt, i ungdomen var det väldigt viktigt att hitta min väg. Jag är Maria Sedell, och nummer två eller tre är att jag har en känd morfar, säger hon.

Dog ung

Maria fick aldrig chansen att träffa sin morfar. Faktum är att han inte ens hann träffa sin enda dotter under sitt korta liv.

När han dog i september 1920 av förgiftning på ett hotell som använt vätecyanid för att bli av med vägglöss, var hans fru gravid i sjätte månaden. Dottern Monika, Marias mamma, föddes 1921.

Folkmusik

Föreställningen hade urpremiär 2012, under Dan Andersson-veckan. Maria Sedell har sedan dess hunnit turnera en hel del med den och har spelat den både nära och långt hemifrån.

– Kära Anna-Stina, nu ska vi ut och åka igen brukar jag säga!

Nu bär det av till Filipstad och förutom berättelsen kan publiken förvänta sig musik.

– Det är Anders Jacobsson som spelar folkmusik på cello. Han är spelman uppvuxen i Ludvika och vi väver ihop det här, säger hon.

Skalden och författaren Dan Andersson (1888-1920) hann aldrig träffa sitt barn, som blev mamma till berättaren Maria Sedell.
Skalden och författaren Dan Andersson (1888-1920) hann aldrig träffa sitt barn, som blev mamma till berättaren Maria Sedell. Foto: TT

Artikeltaggar

Dan AnderssonFilipstadNöje/Kultur

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.