Just nu är det full produktion av glögg hos Grythyttan Vin AB. Efter en lagring på minst sex månader i ståltank tappas glöggen nu upp i flaskorna.
FT har besökt familjeföretaget som lägger stor vikt vid att belasta miljön så lite som möjligt.
Beroende på efterfrågan kan företaget tillverka uppemot 100 000 buteljer glögg per år. Hela tillverkningen sker från grunden; från mottagandet av råvaror, jäsning, lagring och till slut tappning i flaskorna. Det handlar om ett exklusivt hantverk. Produkterna säljs sedan vidare till kunderna via Systembolaget.
Per Fritzell, vd, förklarar att det finns ett stort fokus på att produktionen ska vara miljövänlig. Företagets lokaler, som ligger mittemot Spendrups bryggeri, värms upp och kyls genom modern och energisnål bergvärme.
Satsar klimatsmart
– Vi arbetar för att vara klimatsmarta och därför undviker vi även omfattande export. Vi använder svenska råvaror och säljer våra produkter främst i Sverige. Men vi exporterar en del till Norge och Holland, berättar Per Fritzell och förklarar att företaget har en elbil som bland annat används för mindre leveranser.
Samtliga produkter är även märkta med en symbol för klimatsmart. Det visar att de uppfyller de kriterier som Klimatsmart Sverige satt upp för denna märkning.
Familjeföretag
Familjeföretaget drivs av Per Fritzell och sambon Ingunn Sagabråten. Vid behov tas det in timanställd personal när glöggen ska tappas upp på flaskor. Det handlar om en exklusiv bärglögg som är gjord på lingon och blåbär från den svenska skogen.
– Vi är egentligen ett tremansföretag som drivs på två personer. Om vi ska expandera behövs en till person i källaren, säger Per Fritzell och förklarar att det var några avgörande faktorer som låg bakom att satsningen på företaget lyckades för snart 20 år sedan.
– Det var valet av produktionsplats, råvaran, att Sverige gått in i EU och att tiden var mogen.
Idén till att skapa frukt- och bärviner, gjorda på vilda råvaror från Norden, fick han vid ett besök hos sin mormor i Norge i början på 90-talet. Han fick himmelskt god hjortronsylt till våfflorna och det var då idén om att tillverka ett hjortronvin väcktes.
Själva fokuserar de nu helt på sin egen kärnverksamhet. Den ekonomiska redovisningen har de lagt ut på en extern redovisningskonsult.
– Vi fokuserar på våra egna produkter, säger Ingunn Sagabråten.
Viktig balans
Båda tycker det är viktigt med en balans i livet. Allt handlar inte bara om arbete eller att expandera företaget.
– Lagom är ett vackert ord, berättar Per Fritzell och det går att ana en riktig livsnjutare bakom vd-fasaden.
Skogens vilda bär används i flera produkter. Hjortronen plockas i Norrland. Blåbär och lingon hämtas i skogarna i Bergslagen.
Sockret som används köps in från Skåne för att slippa långväga transporter.
– Det enda ekologiska sockret finns i Sydamerika och Afrika. Det är ekologiskt, men kanske inte så klimatsmart, säger Per Fritzell.
Största volymen
Glöggen tillverkas från grunden och det är den produkt som står för den största volymen. Därmed är den också den viktigaste inkomstkällan.
Konkurrensen är dock tuff och det är många producenter som slåss om marknadsandelarna.
Kryddorna från produktionen tas tillvara i andra produkter.
– När vi tillverkat glögg så tar vi tillvara kryddorna och gör sprit av dem. Det blir snaps som passar bra till bland annat sill och lutfisk, säger Per Fritzell.
Olika vinsorter
Företaget tillverkar även flera olika bärviner.
– Vi har inga tillsatser, förutom en liten mängd sulfiter.
Det är lastbilar som sköter transporterna ut från företaget. Trots att fabriken ligger ett stenkast från järnvägen så är järnvägstransporter inget alternativ i dagsläget. Orsaken är att många kunder och lager saknar anslutande järnvägsspår. Därför krävs det omlastningar och det blir för dyrt.
– Lastbilarna kör till centrallagret i Örebro med produkterna.
Både är glada och nöjda med att kunna driva sitt framgångsrika familjeföretag i Grythyttan, en plats som blivit något av en mötesplats för personer som älskar både mat och dryck.
Deras resa har pågått i snart två decennier och den kommer att fortsätta.
– Vi har 20-årsjubileum nästa år, säger Per Fritzell.