Spara miljön i jul – välj bort plastgranen

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Med jul och nyår runt hörnet kan det finnas skäl att tänka till hur man ska fira helgerna mest ekologiskt.

–Jul och nyår är en härlig tid för de flesta och högtider vi ska glädjas över och vårda. Det kan dock vara bra – om inte annat så för miljöns skull – att tänka igenom hur vi firar. Det finns enkla knep att ta till för att skapa ett fint firande som samtidigt skonar miljön, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF i ett pressmeddelande.

Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF.
Foto: WWF

WWF har listat saker man definitivt bör undvika på julen.

• Plastgranen. Den gran som är sämst ur miljösynpunkt. Räknar man in produktion, transporter och giftiga kemikalier vid nedbrytning och förbränning ger den absolut störst miljöpåverkan.

• Ål på julbordet. Ålen är akut hotad. Ett alternativ kan istället vara rökt makrill som liksom ålen är en fet och smakrik fisk. Ett annat alternativ är odlad ålmal, så kallad Clarias, som påminner om ål om den röks.

• Paraffinljus. Den här typen av ljus är gjorda på fossila bränslen och skapar giftiga ångor.

• Fyrverkerier. Undvik att smälla fyrverkerier då de ofta innehåller tungmetaller som sprids i vattendrag och marker. Smällare skrämmer dessutom både vilda och tama djur.

När det gäller julklappar rekommenderar WWF att man köper second hand, av återvunnet material eller kanske något man gjort själv. Om man köper nya saker ska man sträva efter en så hög kvalitet som möjligt och tidlös design. Det gör att vi behåller sakerna längre. Det är inte bra att köpa trendprylar av dålig kvalitet som används någon enstaka gång innan de blir liggandes.

Och vill man trots allt ändå ha en gran är det ur miljösynpunkt bäst att välja den svenska vanliga granen (Rödgran) som växer i skogen på nära håll. Ifall man föredrar att hugga sin egen gran ska man inte glömma inte att fråga markägaren om tillstånd först.

Näst bäst är odlad svensk julgran, WWF rekommenderar då att man väljer en som är ekologisk. Mindre bra är Kungsgran och andra ädelgranar, eftersom det krävs både gödsel och bekämpningsmedel vid odlingen.

Fyra klimatsmarta julklappstips

Så här jobbar FT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.