“De kan bli ett väldigt hot för betande djur”

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
De thailändska rislyktorna är vackra att se på när de svävar, men de när de landat kan de bli livsfarliga för bland annat betande djur.
Foto: MIKAEL FRITZON / TT
På senare år har allt fler gått från att tända raketer till att tända brinnande lyktor. Många gör det med hänsyn till djuren som kan bli skrämda av ljudet från raketer. Men Lantbrukarnas riksförbund (LRF) höjer nu ett varningens finger för användande av de svävande lyktorna – som kan innebära livsfara för djuren.

– De thailändska ljuslyktorna är vackra när de svävar iväg mot natthimlen. Men när de faller ned långt borta i en beteshage så kan de bli ett allvarligt hot för korna, säger My Sahlman, veterinär på LRF.

Efter att lyktan tänts och den svävar iväg går det inte att ha koll på vilket håll den åker eller var den sedan landar. De lyktor som LRF främst varnar för är de med ståltråd i. Betande djur kan nämligen få det i sig ute på ängarna men även via skördat foder.

– Vi rekommenderar nyårsfirarna att välja en lykta som är byggd av nedbrytningsbart naturmaterial och inte innehåller metalldelar. Det besparar många lantbruksdjur onödigt lidande, säger My Sahlman.

Sedan den 1 november 2013 behövs inte längre ett tillstånd för att släppa iväg de svävande lyktorna.

Max 50 stycken får släppas ut per gång och de får vara som högst 100 cm.

I Sverige krävs tillstånd från Transportstyrelsen för att få:

• skjuta upp raketer som väger mer än 500 gram

• släppa upp fler än 50 svävande lyktor på en gång

• släppa upp en eller flera stora svävande lyktor (lyktans höjd 100cm eller mer).

Om platsen för ditt uppsläpp ligger nära en flygplats (10 kilometer eller närmare fågelvägen), måste du kontakta den flygplatsen i god tid innan du planerar att släppa upp lyktorna.

Källa: Transportstyrelsen

Så här jobbar FT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.