Får tio miljoner efter skogsbränderna

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Det uppstod flera brandhärdar längs en flera kilometer lång sträcka längs med järnvägen mellan Molkom och Asphyttan.
Foto: Joachim Lagercrantz
Det har brunnit extremt mycket i våra skogar i somras. Personal inom Bergslagens räddningstjänst fick nästan jobba dygnet runt. Förutom släckningsarbetet jobbades det febrilt med att få in fler styrkor och hyra helikoptrar. Nu får de ersättning från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB på 9,6 miljoner kronor.

Den här sommaren kommer gå till historien som en av de torraste och sommaren då det uppstod skogsbränder i nästan hela Sverige.

För Bergslagens räddningstjänst, BRT, blev det en mycket hektisk period med flera bränder i deras område. Både stora och små bränder avlöste varandra.

BRT har därför ansökt om ersättning för räddningstjänstkostnader i samband med skogsbränderna.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har beslutat att betala 9,6 miljoner kronor till BRT som ersättning för kostnader i samband med skogsbränderna i Björneborg och Asphyttan under sommaren 2018.

Startades av tåg

Branden i Asphyttan startades av ett tåg. Det uppstod flera brandhärdar längs en flera kilometer lång sträcka längs med järnvägen mellan Molkom och Asphyttan.

Ett hundratal personer jobbade med branden och personal från både Närke och Värmland larmades in. Flera helikoptrar hyrdes in och man fick kalla in personal från hemvärnet.

MSB har gjort en helhetsbedömning av ansökan och anser att de kostnader som förbundet redovisat är att betrakta som ersättningsgilla.

Jeanette Hallgren är ekonomiansvarig på BRT.

– Vi fick 4,7 miljoner för ena branden och 4,9 miljoner för den andra branden. Att vi fick så pass mycket berodde på att det brann i våra kommuner, att vi stod som huvudman och stod för alla kostnader.

BRT fick ringa in andra räddningstjänster för hjälp när bränderna blev för stora.

– De skickade i sin tur räkningen till oss, så pengarna vi får nu, är sådant vi lagt ut själva kan man säga.

Självrisk

Det finns en självrisk och den är uträknad efter hur många invånare det bor i kommunerna. Överstiger kostnaden självrisken så kan räddningstjänsten söka resterande pengar från MSB.

Jeanette Hallgren säger att det var välbehövliga pengar.

– Annars hade vi gjort ett jätteback. Bara att hyra in helikoptrar kostar mycket.

Hon säger att de haft betydligt fler skogsbränder än de någonsin haft.

– Inför sommaren som kommer så måste vi försöka stärka upp på ett eller annat sätt, både när det gäller material och personal. Men vädret är så konstigt nu för tiden. Det kan lika gärna regna hela sommaren och blåsa ner en massa träd, säger Jeanette Hallgren.

Även Nerikes Brandkår har blivit beviljade pengar från MSB. De får 223 508 kronor som ersättning för kostnader efter branden i Älvdalen. Att de fick en mindre summa beror på att de inte hade någon större brand inom sitt område.

Så här jobbar FT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.