Det farliga hatet

Ledare
PUBLICERAD:
Låt hjärtat vara med. Inte bara på Alla hjärtans dag.
Foto: Jurek Holzer / SvD / TT
Alla hjärtans dag är här och inte bara det – hela veckan är Vänliga veckan. Det är värt att tänka på.

"Det är inte tanken som räknas utan vad man faktiskt gör" skrev Stefan Einhorn i sin bok Konsten att vara snäll. Den kom ut 2009 men är fortfarande aktuell - eller tycker du att världen blivit en snällare plats sen dess?

Hot och hat sprider ut sig och sipprar in. Det behöver man inte vara Trolljägare för att se.

Annie Lööf, centerpartiledaren, har rätt i att många gått för långt på senare tid. Vad hon fått utstå av hat efter januariöverenskommelsen är ett tydligt exempel. Att kritisera en tveksam uppgörelse i sak är en självklar rättighet och något en ansvarig politiker får tåla att väljare av alla kulörer gör, men respektlöst hat är något annat.

Och tänk själv, vad får vi för politiker om bara de som har hårdast skinn och "tål allt" orkar och vågar ställa upp?

Och vad får vi för journalister, kommunala tjänstemän, handläggare på Migrationsverket, ordningsvakter för att nämna några andra som ofta utsätts för hat och ibland rena hot, om hatet blir så vanligt att det nästan är ok, att "det får man tåla"-mentaliteten breder ut sig?

Yttrandefriheten är viktig. När den används som förevändning för att kränka och hata, är risken att friheten naggas i kanten. Många vågar inte sticka ut hakan, många vågar inte ens tycka offentligt i helt menlösa ämnen av rädsla för att någon ska störa sig. Så går spiralen ett varv till åt fel håll.

Ett sätt att fira Vänliga veckan är att logga ut och se en medmänniska i ögonen. Ett annat kan vara att logga in och säga ifrån när du ser någon elak kommentar. Den behöver inte vara riktad mot dig för att du ska agera. Det är ok att vara den vuxne i rummet - om det nu verkligen är så att vuxna generellt sett är snällare än barn. Efter att ha sett en del inlägg i sociala medier om den 16-åriga Greta (ett barn!) som kämpar för vad hon tror är rätt i miljöfrågan, finns det anledning att tvivla på det.

Men våga tyck, skriv vad du tänker och känner, argumentera för din sak, oavsett om det är i en insändare i tidningen eller i ett inlägg på något forum. Så spär vi ut hatet! Att vara snäll betyder ju faktiskt heller inte alltid att vara tyst och klappa medhårs. Ibland är det mest schyssta att säga ifrån.

Vänliga hälsningar!

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje.