Hoppa till huvudinnehållet

En riktigt hjärtlig person

Publicerad:
Filipstads hjärtligaste person. Kristin Jansson jobbar på socialkontoret som receptionist och är omtyckt av både kollegor och klienter.
Filipstads hjärtligaste person. Kristin Jansson jobbar på socialkontoret som receptionist och är omtyckt av både kollegor och klienter. Foto: Lena Richardson

Som receptionist på socialförvaltningen är Kristin Jansson van att möta människor av alla de slag. Men besökaren som tittade in på torsdagseftermiddagen, den var hon inte alls beredd på.

– Men vad är det här? undrade en glatt överraskad Kristin när FT klev in med blommor till Filipstads hjärtligaste person.

Det var jobbarkompisarna som ville hylla Kristin och visst har de sina skäl.

– Hon har ett sånt tålamod.

– Hon har haft semester nu och vi hör hela tiden “är inte hon den vanliga här”!

– Hon kan ta alla typer av personer.

Stor variation

Och nog är det variation på människorna hon möter i sitt arbete. Kristin Jansson arbetar på socialförvaltningens reception för ekonomi, vuxna.

Det innebär att hon möter svenskar och invandrare, unga och gamla; hon möter glada och arga, besvikna och oroliga, lättade och nöjda. En del är tystlåtna, andra högljudda. Inte alla är nyktra när de kommer.

Jobbet att ta hand om alla dessa - och de är många på en dag - innebär en ständig balansgång.

Det låter som ett tufft jobb?

– Ja, ibland är folk inte så glada på en. Det är ju inte alltid så glada besked jag får ge, säger hon.

Tycker om att hjälpa

Ärendena varierar också stort. En del kommer för att söka bidrag av olika slag, medan andra behöver hjälp med att fylla i en blankett eller fixa ett kontoutdrag. Någon vill veta vart man ska vända i sig i ett visst ärende eller kolla hur det egentligen är med någon regel som han hört talas om.

Det är högt tryck i väntrummet men alla får sin stund.

Någon speciell filosofi för hur hon lyckas hålla lugnet och humöret uppe på både sig själv och dem hon möter har hon inte.

– Nej. Jag tycker bara att det är så roligt, säger hon om jobbet.

Att hon gillar folk är uppenbart:

– Och det är ju roligt att hjälpa människor också.

Många förslag

Förslagen om hjärtligaste personen var många när FT gjorde en efterlysning via Facebook och Instagram.

Här är några av dem:

Lena Fröding - världens snällaste mamma, bästa mormor/farmor, svärmor och dotter. I hennes hjärta får alla plats, skriver Kristina Lundberg.

Lena Fröding passar vidare: Personalen på demensavdelningen Kullen, Älvkullen. De är guld värda som på bästa sätt tar hand om min mamma och alla de andra som bor där.

Martin Jansson skriver: Nominerade Mats Berg förra året. Men i år nominerar jag istället hela bunten som kämpar och jobbar med slalombacken på Dammshöjden. Alla inblandade visar på stort hjärta för bygden.

All underbar personal inom södra distriktets/Filipstads södra del av Hemtjänsten inklusive dess ansvariga sköterskor. De ger sina brukare fantastiskt bra vård och omsorg och tvekar inte att slänga några extra ord med dom som vanligtvis sitter ensamma. De bemöter både brukare och anhöriga med största kunskap och respekt. De är guld värda! tycker Annelie Eriksson Blok.

Margaretha Löf har också ett förslag: Jag vill nominera Inga Olausson som ständigt ställer upp i Röda Korsets second hand och alltid hjälper till på PRO trots värk i kroppen utan att klaga.

Tommy Eriksson: Kretsen kring bandyn som återstår i kommunen. Både A-laget och P 19

“Alla borde ha en Tina i sitt liv “ skriver Mia Grip och nominerar Tina Nevalainen, som ”är den hjärtligaste vän man kan tänka sig“.

Annemarie Bohman: Min syster Margareta Björklund och Mats Martinsson som har klippt gräs o röjt sly på vårt torp under hela sommaren eftersom jag genomgick en knäoperation.dom är guld värda

Philip Landeman ser valet som självklart: Johnny Svensson i Nordmark såklart. Han är ju ett enda stort hjärta hela han.

Artikeltaggar

Alla hjärtans dagArbeteFacebookFamiljFilipstadNyheter

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.