Risk för ny snösmocka på söndagen

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Har du hängt in vinterjackan och ställt undan stövlarna för säsongen? Då är risken stor att du får ta fram dem igen.

För på söndagen passerar ett intensivt lågtryck rakt över Värmland och enligt SMHI kan stora delar av länet förvänta sig uppemot en decimeter snö och har utfärdat en klass-1-varning.

– Vi har tittat på det här och det är ett intensivt lågtryck som berör stora delar av länet, säger Linus Dock, jourhavande meteorolog på SMHI.

Lågtrycket väntas dra in under natten och morgontimmarna och släppa ifrån sig rejält med snö under förmiddagen.

– Det blir mest i Sunne, Torsby, Arvika och kanske Karlstad. Uppemot tio centimeter kan det bli. Men det går en ganska skarp gräns kring Karlstad och i de sydvästra delarna av länet kommer nederbörden mest i form av regn.

Det är ett intensivt lågtryck som berör stora delar av länet

Lågtrycket drar dock ganska snabbt förbi och redan till eftermiddagen stiger temperaturen och snöandet avtar hastigt.

– Det går från ett par minusgrader till uppemot fem plusgrader åtminstone i de sydvästra delarna. Så snön smälter undan ganska snabbt.

I samband med snöfallet kommer det också att blåsa en del, varför man från SMHI:s sida varnar för nedsatt sikt i trafiken och därmed en ökad olycksrisk.

Efter det att snöfallet upphört tilltar vinden i delar av länet och förväntas kring Vänern vara frisk sydöstlig.

– Men det är inte såpass mycket att vi går ut med någon varning för den.

I början på veckan ser det ut att komma in ytterligare lågtryck, och risken/chansen för mer snö är påtaglig.

– Absolut. Det får man räkna med.

Fotnot: Definition för en varning klass 1 snöfall: Snöfall där det väntas 5 mm eller mer (i smält form) inom 6 timmar. Tidigt eller sent på säsongen kan varning utfärdas även vid mindre snömängder. Risk för halka på vägar. Om prognosen ändras till kraftigare snöfall med mer än 20 mm inom 12 timmar, alternativt 12 mm inom 12 timmar i kombination med frisk vind (över 8 m/s), uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Så här jobbar FT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.