Storfors högst lärarbehörighet i hela landet

Nyheter
PUBLICERAD:
Bland kommunerna i Värmlands län sticker Storfors ut med sin exceptionellt höga lärarbehörighet. Det visar ny statistik från Skolverket som Lärarförbundet i dag analyserar på kommun- och länsnivå över de senaste fem åren.

I december 2018 hade motsvarande 73 procent av lärarna i grundskolan i Värmlands län lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne.

Av de sammanlagt 2 175 heltidstjänsterna i grundskolan i Värmlands län (motsvarande 2 596 lärare) var det 1 590 som hade lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne.

Bland kommunerna i Värmland har Storfors störst andel behöriga lärare (89 procent) och Filipstad lägst (53 procent). Storfors är den kommun i hela landet som har allra högst lärarbehörighet, Ljusnarsberg har den lägsta (39 procent).

Lärarbehörigheten sjunker i sammanlagt 13 av 16 kommuner i Värmlands län. Mest anmärkningsvärda försämringar ser vi i Kil, Torsby och Årjäng. I Storfors däremot går andel behöriga lärare uppåt betydligt.

– Det är förödande att andelen behöriga lärare på skolor runtom i landet skiljer sig så påtagligt åt. Det leder till en pedagogisk segregation som försämrar likvärdigheten och drabbar elevernas rätt att undervisas av utbildade, behöriga lärare, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand i ett pressmeddelande.

Så här jobbar FT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.