Hoppa till huvudinnehållet

Maffigt avslut på operasäsongen

Publicerad:
Reporter Lena Richardson
Lena Richardson
lena.richardson@nwt.se
En scen från Valkyrians tredje akt.  Richard Wagner (1813-1883) skrev Valkyrian i mitten av 1800-talet. I Sverige spelades den första gången 1895. Foto: Ken Howard/Metropolitan Opera
En scen från Valkyrians tredje akt. Richard Wagner (1813-1883) skrev Valkyrian i mitten av 1800-talet. I Sverige spelades den första gången 1895. Foto: Ken Howard/Metropolitan Opera

Operabions vårsäsong avslutas på maffigaste vis. Det blir fem timmar och tjugo minuter(!) med Wagneroperan Valkyrian i en mäktig scenografi.

Valkyrian är sist ut på vårprogrammet och sänds nu på lördag den 30 mars.

Det är en föreställning som kräver gott sittfläsk och stort intresse. Den som bänkar sig i Folkets hus-salongens tack och lov mjuka stolar får mer än fem timmars dramatik. Faktum är att föreställningen är så lång att sändningen börjar tidigare än vanligt: redan klockan 17.

Så är det också mycket av kamp och förvecklingar som ska klaras av. Valkyriorna var Odens budbärarinnor i den nordiska mytologin och även operaverket är fyllt av gudar och människor som kämpar om makten.

Valkyrian ingår i Wagners Ring - det är den andra delen av fyra i det mäktiga verket.

Operan Valkyrian omfattar tre akter och kretsar kring Brünnhilde, en av valkyriorna. Den som kliver in i denna hjälteroll i Metropolitans uppsättning är sopranen Christine Goerke. Det är för övrigt en roll som svenska stjärnsopranen Birgit Nilsson gjort på de stora scenerna.

Sopranen Christine Goerke gör rollen som Brünnhilde.
Sopranen Christine Goerke gör rollen som Brünnhilde.

Wagner skildrar i sin berömda opera Brünnhildes möte med tvillingarna Siegmund och Sieglinde (som sjungs av Stuart Skelton och Eva-Maria Westbroek) och hur hon går från gudinna i Valhall till människa på jorden. Det är en resa som blir allt annat än rak och enkel.

Filipstadsbion har Valkyrian som sista punkt på vårens operaprogram. Övriga biografer i länet som direktsänder föreställningen är Forshaga, Skoghall, Sunne, Säffle och Torsby.

Sista sändningen från The Met i år är egentligen den 11 maj, då Francis Poulencs Karmelitsystrarna visas. I Värmland visas den endast i Säffle och Skoghall.

Artikeltaggar

FilipstadFilipstads Folkets husNöje/KulturOpera

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.