Hoppa till huvudinnehållet

Ekonomidebatten säkrades med väktare

Publicerad:
Fullmäktige samlades på onsdagskvällen för att bland annat behandla årsredovisningen för 2018. Foto: Lena Richardson

Hur illa är det ställt med kommunens ekonomi?

När årsredovisningen för 2018 skulle upp för beslut i fullmäktige ansågs frågan så het att säkerheten stärktes upp med en väktare.

Kommunala bokslut brukar inte vålla så värst heta känslor, men efter en debattartikel i Expressen nyligen där Filipstad togs upp, har det varit starka åsikter. Artikeln handlar om kostnaderna efter det stora flyktingmottagandet 2015 och vilka påfrestningar en liten kommun ställs inför ekonomiskt.

I artikeln citeras kommunchefen: “Vi klarar inte av det finansiellt. Vi får väl skicka in vår konkursansökan”.

Artikeln blev flitigt delad och debatterad i sociala medier och även den högerextremt inriktade nättidningen Nordfront skrev om den, under rubriken “Filipstad visar vägen till systemkollapsen”.

Litet plus 2018

Varken systemkollaps eller konkurs är dock nära, att döma av de faktiska siffror som redovisades på mötet med fullmäktige på onsdagskvällen.

Kommunchefen Claes Hultgren redovisade bokslutet som visar att kommunen gjorde ett årsresultat på 3,1 miljoner, vilket var 2,5 miljoner sämre än man räknat med i budgeten.

Han varnade för att det kan bli tufft att få ekonomin att gå ihop framöver.

Varningssignalerna är fortsatt höga kostnader för försörjningsstöd, men också stora kostnader för placeringar inom socialen. Att Delegationen mot segregation inte kommer att ge så stora bidrag till Filipstad som tidigare utlovats är också ett stort aber, liksom att extratjänsterna är på väg att fasas ut.

Claes Hultgren berättade om bokslutet och fanns på plats för att svara på frågor från ledamöterna.
Claes Hultgren berättade om bokslutet och fanns på plats för att svara på frågor från ledamöterna. Foto: Lena Richardson

“Ser inte ljust ut”

– Vi kommer att klara 2019 och har vissa resurser kvar, men långsiktigt är vi beroende av statlig politik, framhöll kommunalrådet Per Gruvberger (S).

– Det här kommer att bli bekymmersamt. Vi har mycket att ta tag i och det ser inte ljust ut, sa Christer Olsson (M).

De båda hade sedan en replikväxling om arbetsmarknads- och integrationsenheten, AIE.

– Christer Olsson berömmer ofta AIE och det är jättebra, men jag får erkänna att det stör mig litegrann. Att man kan göra den verksamheten bygger på att man kan få intäkter för att driva den. Men vad är det som händer? Finansieringen av det här håller på och faller ihop, sa Per Gruvberger.

Finansieringen faller

Han hävdar att budgeten som oppositionen fick igenom i riksdagen kvaddar resurser, både för extratjänster, arbetsförmedling och välfärdsmiljarder.

Per Gruvberger (S) var kritisk mot att extratjänsterna försvinner.
Per Gruvberger (S) var kritisk mot att extratjänsterna försvinner. Foto: Lena Richardson

– En del i minskningen på af är extratjänsterna. Det faller ut familjer undan för undan nu varje månad, som haft statligt finansierad inkomst och som nu får försörjningsstöd i stället. Det hänger ihop! slog Per Gruvberger fast.

– Man måste ju hitta andra lösningar än att bara pumpa in statliga medel, utan att det händer något annat, svarade Christer Olsson bland annat.

SD till svars

Per Gruvberger lockade också ha in SD i debatten.

– Det finns kamrater här som sällan säger något, sa han och ville ha besked om hur SD tänker sig att kommuner som Filipstad ska klara sig, om partiet skulle få igenom sina förslag om att ta bort det kommunala utjämningssystemet.

Enligt kommunalrådet skulle Filipstad tappa mellan 30 och 60 miljoner på det förslaget.

Johnny Grahn (SD) påminde om att statliga pengar också är skattepengar men kom inte med några yrkanden.

– Vi ska lösa Filipstads problem här och nu. Har du något enda litet förslag? försökte Per Gruvberger.

– Jag har varit ledamot i snart ett år. Det är mycket att sätta sig in i, svarade Johnny Grahn men framhöll också att han inte tyckte att “det är så lyckligt” att bygga en kommunal budget på bidragspengar från staten.

– Men ni lägger ett förslag som skulle utarma glesbygden. Skulle man ta bort allt det försvinner en tredjedel av vår budget, framhöll Per Gruvberger som också gav en liten lektion i vad utjämningssystemet är till för.

Beslutet i fullmäktige blev sedan att godkänna årsredovisningen för 2018.

Avlöpte lugnt

Det blev en del heta replikskiften under kvällen, men både i och utanför salen var det lugnt.

Väktaren behövde inte göra några ingripanden och stämningen var lugn. Någon hotbild fanns heller inte, uppger Michael Björklund, som är kommunen säkerhetssamordnare.

– Nej nej. Det är inget riktat så, utan en allmän säkerhetsåtgärd. Det har varit så mycket turbulens. Vi skyddar demokratin!

Artikeltaggar

Christer OlssonClaes HultgrenFilipstads kommunKommunfullmäktigeMichael BjörklundNyheterPer Gruvberger

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.