Hoppa till huvudinnehållet

Utan Marcos tystnade jämställdhetsdebatten

Publicerad:
Reporter Lena Richardson
Lena Richardson
lena.richardson@nwt.se
Den 20 mars gjorde Marcos Ciscar sitt sista kommunstyrelsemöte (bilden). Han avgick under mötet efter att motionen han skrev om mångfald och jämställdhet fått vad han tyckte var en styvmoderlig behandling.
Den 20 mars gjorde Marcos Ciscar sitt sista kommunstyrelsemöte (bilden). Han avgick under mötet efter att motionen han skrev om mångfald och jämställdhet fått vad han tyckte var en styvmoderlig behandling. Foto: Lena Richardson

Nu är det klart vem som tar över Marcos Ciscars ersättarplats i kommunstyrelsen. Det är också klart hur det blev med svaret på motionen som fick honom att avgå.

Marcos Ciscars motion om kommunens jämställdhetsarbete kom upp till beslut när fullmäktige samlades till möte på onsdagskvällen. Själv var han inte på plats - han valde att avgå i samband med att motionen togs upp för behandling i kommunstyrelsen. Han var starkt kritisk till att tjänstemännen föreslagit att hans motion skulle avslås och tyckte att han som oppositionspolitiker motarbetades.

Sedan lämnade han in en avsägelse från både kommunstyrelsen, där han varit ersättare, och från fullmäktige, där han varit ordinarie ledamot för Moderaterna.

Filip tar över

Vid onsdagens fullmäktigemöte var det dags att avgöra både motionens öde och att ta upp vilka som ska ersätta honom på platserna han lämnat. När det gäller fullmäktigeplatsen måste kommunen vända sig till länsstyrelsen för besked, men ersättarplatsen i kommunstyrelsen slogs fast att Filip Dahlöv ska ta över.

Och hur gick det med motionen? Den som kom till efter en lång jämställdhetsdebatt i fullmäktige mellan framför allt Marcos Ciscar och Anders Nilsson (V) och sedan orsakade sådana diskussioner i kommunstyrelsen?

Beslutet blev att den anses besvarad, ett beslut som togs utan större debatt. Christer Olsson (M) yrkade bifall till kommunstyrelsens förslag om att anse den besvarad, istället för att avslås, och Per Gruvberger (S) var med på den linjen.

“Lite komplex”

– Om man uttrycker sig snällt och vänligt är att-satsen i motionen lite komplex, sa Per Gruvberger bland annat och framhöll att några av sakerna som föreslogs är sådant kommunen redan gö eller sådant det finns lag på.

Per Gruvberger (S) tyckte att kommunen redan gör en hel del av det som Marcos Ciscar föreslog i sin motion.
Per Gruvberger (S) tyckte att kommunen redan gör en hel del av det som Marcos Ciscar föreslog i sin motion. Foto: Lena Richardson

Någon ytterligare diskussion blev det inte denna kväll om jämställdhetsperspektivet i utbildningssektorn, nolltolerans mot könsdiskriminering, förebyggande av eventuella machotendenser samt åtgärder ifall det visar sig att Filipstadsborna lever i ett patriarkat, för att citera några bitar ur Marcos Ciscars förslag.

Artikeltaggar

Christer OlssonFilipstads kommunJämställdhetMarcos CiscarModeraternaPer GruvbergerPolitik

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.