Hoppa till huvudinnehållet

Bidrag till Gunde-program på nationaldagen

Publicerad:
1992 tilldelade regeringen Gunde Johansson medaljen Illis quorum för framstående kulturellt och konstnärligt arbete.
1992 tilldelade regeringen Gunde Johansson medaljen Illis quorum för framstående kulturellt och konstnärligt arbete. Foto: arkiv

Filipstadsföretag i samverkan, FFIS, beviljas 11 000 kronor i bidrag till årets Gunde-program i stadsparken på nationaldagen den 6 juni.

FFIS hade ansökt om de 11 000 kronorna till ett musikuppträdande i samband med nationaldagsfirandet. Pengarna behövs för att täcka kostnader för artister och ljud, samt till reseersättning.

Hedra Gunde

Föreningen framhåller att nationaldagsfirandet är ett lämpligt tillfälle att hedra Gunde Johansson som står staty i stadsparken.

Efter att statyn uppfördes har FFIS försökt att hedra Gunde genom ett artistframträdande med ett Gundeinspirerat program. Föreningen framhåller också att nationaldagsfirandet i Filipstad är ett av de större i landet.

Gunde Johansson föddes den 18 oktober 1922 i Lindfors, Nyeds socken. Han var en vissångare, gitarrist, lutspelare, dragspelare och tonsättare. Bland annat tolkade han Dan Anderssons dikter och tonsatte även flera av dessa. Han utbildade sig även till folkskollärare och arbetade under flera år som lärare i Hällefors kommun. Han avled den 21 juli 1995.

Artikeltaggar

Dan AnderssonFilipstadGunde JohanssonHälleforsNöje/KulturNyheter

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.