Hoppa till huvudinnehållet

Lundsberg får kammarmusikfestival

Publicerad:
Karin Merazzi-Jacobson är en av initiativtagarna till Sommarmusik på Lundsberg, den 7 till 14 juli.
Karin Merazzi-Jacobson är en av initiativtagarna till Sommarmusik på Lundsberg, den 7 till 14 juli.

Till sommaren får Lundsberg och Lungsund en kulturell festvecka fylld med musik och konst.

Bakom planerna står producenten Karin Merazzi-Jacobson och konstnären Marianne Rosander tillsammans med pensionatsentreprenören Lotta Lloyd.

Karin Merazzi-Jacobson bor i Biel-Bienne i Schweiz, men har rötter i Bjurbäcken och klara kopplingar till Lundsberg. Hon gick på den välbekanta skolan från femman till första ring på gymnasiet och har ett fritidshus i byn.

Även konstnären Marianne Rosander har sommarbostad i Lundsberg och har starka trådar till skolan, där hennes morfar var intendent.

Nu arbetar de båda för att skapa Sommarmusik på Lundsberg. Så heter evenemanget som är inbokat den 7 till 14 juli.

Hemvändare

De flesta av arrangemangen under veckan kommer att ske i Lundsbergs kyrka, som finns på skolan, men Café Strömstaren som ligger på skolområdet, kommer också att användas. Caféet kommer Lotta Lloyd, som även driver Lungsunds pensionat, att ta hand om.

Flera av de medverkande har liksom initiativtagarna band till orten på olika sätt.

– Vi bygger något med det som finns på orten, säger Karin Merazzi-Jacobson.

Kanske man gissa att även många hemvändare kommer att känna sig lockade att komma som publik.

– Det finns säkert många som tycker det är roligt att se sin gamla skola och uppleva något nytt. Att koppla ihop rötter med något nytt tycker jag själv är intressant, säger hon.

Unik skolorgel

Så var utgångspunkten för evenemanget också tanken på skolans kyrka, där det finns en speciell orgel.

– Som skolorgel är den ett helt unikt instrument. Den har 27 stämmor och skänktes till skolan på 30-talet, säger Karin Merazzi-Jacobson.

I Lundsbergs kyrka, som finns på skolområdet, finns ett fantastiskt fönster av Sigvard Bernadotte och en orgel med 27 pipor.
I Lundsbergs kyrka, som finns på skolområdet, finns ett fantastiskt fönster av Sigvard Bernadotte och en orgel med 27 pipor.

En av dem som spelat på orgeln genom åren är Margit Mechler, som av Karin beskrivs som en ikon för körverksamheten på skolan. Karin hade henne som körledare under åren på Lundsberg.

– Nu är hon 99 år och min närmaste granne på Lundsberg.

Numera spelar Margit Mechler ytterst sällan på orgeln, men Karin Merazzi-Jacobson vill gärna lyfta fram det anrika instrumentet och se till att det används och uppmärksammas. Skolledningen har ställt konsertlokaler, instrument och annan utrustning till förfogande och arrangörerna är förväntansfulla inför möjligheterna att göra skolan till kulturarena:

– På skolan finns fantastiska möjligheter att göra en kammarmusikvecka!

Samarbete, inte konkurrens

Bland dem som kommer att spela på orgeln i juli finns Ragnhild Pettersson, och bland övriga inslag på programmet finns en pianoafton med Inese Klotina och en temakonsert med unga musiker och tonsättare.

– Det blir bland annat ett uruppförande av ett pianoverk av en ung kompositör från Luxemburg, berättar Karin Merazzi-Jacobson.

Visor och jazz finns också med på ett hörn och sommarmusikveckans egna arrangemang flätas ihop med några som Storfors församling har på gång, under Lungsundsveckan.

Därmed står såväl kolbullekväll på hembygdsgården i Lungsund som gudstjänst med tipspromenad runt Hållsjön på festivalprogrammet.

– Vi vill inte skapa konkurrens, utan snarare att vi kan ge varandra en hand, förklarar Karin Merazzi-Jacobson.

Efter Saxåfestivalen

Apropå konkurrens är kammarmusik i sommartid ingen okänd företeelse för den östvärmländska kulturpubliken. På Saxå herrgård har det arrangeras kammarmusikfestivaler årligen i över tjugo år. Årets upplaga hinner just klinga ut - den pågår 23 till 29 juni - innan Lundsberg tar över.

Ska ni konkurrera med Saxå?

– Absolut inte! säger Karin Merazzi-Jacobson. Vi har en helt annan infallsvinkel och helt andra möjligheter. I första hand vill vi genom musikveckan ge liv åt en naturlig mötesplats i den underbara värmländska naturen vid Hållsjön.

Hon vågar inte heller lova att Lundsbergs sommarmusik ska bli en tradition.

– Det beror alldeles på hur det går! Vi är väldigt försiktiga. Vi gör det här och sedan får vi stämma av.

Tonsättare

Karin Merazzi-Jacobson är språkvetare, musiker och tonsättare, men i det här sammanhanget, är hon noga med att påpeka, är hon organisatör.

Tio evenemang på åtta dagar finns med på programmet, och förutom all musik blir det också en konstutställning i Galleri Smedjan. Där ställer Marianne Rosander ut tillsammans med Sven-Erik Thor, Erna-Britt Carlsson och Inger Boman.

– Det blir en tät vecka och efter det kan man gå in i semestermodus! säger Karin.

Lundsbergs skola ligger vackert vid Hållsjön och kommer att bli centrum för en kammarmusikvecka i början av juli.
Lundsbergs skola ligger vackert vid Hållsjön och kommer att bli centrum för en kammarmusikvecka i början av juli. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

KammarmusikKonstnärLotta LloydLundsbergLungsundNöje/KulturStorfors kommun

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.