Kommunen överväger att flytta matlagningen från äldreboendet Ugglan i Lesjöfors till Stålvallaskolans kök.
Det skulle bland annat innebära att de boendes helgmat lagas under veckan och sedan värms upp. Det innebär också att externa lunchgäster enbart kommer att erbjudas mat på vardagar.
Förslaget kommer upp på nästa möte med teknikutskottet, onsdagen den 8 maj, och kostchefen Elisabet Lindeblad är den som utrett ärendet.
– Det är bara ett förslag, är hon noga med att framhålla.
Bakgrunden till ärendet handlar om ett slitet kök på Ugglan och minskande antal matgäster.
– Förslaget har vi lagt på grund av att det är så stora förändringar i Lesjöfors med minskat kundunderlag, säger hon.
Då handlar det både om antalet boende på Ugglan och antalet externa lunchgäster.
– Detta är inte något som uppkommit precis nu, utan under en lång period, säger hon.
Flyttas till skolan
Hennes förslag är att tillagningen av maten till de boende från och med i mitten av augusti ska ske i Stålvallaskolans kök. Maten ska sedan köras därifrån och upp till Ugglan.
Redan nu i sommar kan en första förändring ske: då är tanken att kommunen inte längre ska bemanna Ugglans kök på helger, utan bara på vardagar. Det gör man för att spara pengar - det är dyrare att ha personal igång på helgerna, påminner kostchefen.
I så fall kommer helgmaten att lagas på Ugglan under veckan och sedan värmas upp när det är matdags på helgen.
– Att tillaga samma dag är alltid bättre, men det är ingen skillnad på näringen, säger Elisabet Lindeblad.
Hon berättar också att slutberedningen av maten är tänkt att ske på Ugglan.
Flyttas helt
Till hösten är tanken att all mat till de boende på Ugglan, både vardagsmat och helgmat, ska lagas i skolans kök. Även då kommer helgmaten att lagas under vardagarna för senare värmning.
För de externa matgästerna som brukar komma till Ugglan för att äta, innebär den föreslagna förändringen att de från och med i höst istället får gå till Stålvallaskolan, men bara på vardagar. I sommar blir det heller ingen mat till externa gäster på Ugglan på helgerna.
Elisabet Lindeblad berättar dock att det också diskuteras att de externa gästerna ska kunna köpa färdiglagade portioner för att värma senare.