• idag
  15 aug
  17°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  16 aug
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  17 aug
  25°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  18 aug
  24°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  19 aug
  24°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Här får du mest bostad för miljonen

Bostad & byggen
PUBLICERAD:
Hur många kvadratmeter boyta kan man få för en miljon kronor?
Det varierar stort beroende på i vilken kommun i Värmland man bor.
Mest bostadsrättsyta får man i Säffle, 354 kvadratmeter, vilket även toppar hela Sverigelistan.
Säffle toppar listan på mest bostadsrättsyta för en miljon kronor i Sverige.
Foto: TT

– De stora prisskillnaderna i länet beror bland annat på att det finns olika traditioner av att bo i bostadsrätt i länets kommuner. Säffle präglas sannolikt av en tradition att bo i hyresrätt, säger Mattias Wassberg, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Karlstad, i ett pressmeddelande.

Minst bostadsrättsyta för pengarna får man i Karlstad och Hammarö. Där räcker miljonen endast till 44 respektive 69 kvadratmeter.

– I Karlstad är bostadsrätter däremot en boendeform som man både bott i och sålt i många år. Det finns en upparbetad marknad samtidigt som det byggs mycket nya bostäder. Det är både ett högt tryck på bostadsrätter och många objekt i omsättning i kommunen, säger Mattias Wassberg.

Antal kvadratmeter bostadsrätt för en miljon kronor
1) Säffle354
2) Kristinehamn157
3) Arvika113
4) Hammarö69
5) Karlstad44

Även när det kommer till villor är det minst för pengarna på Hammarö och i Karlstad. 42 respektive 48 kvadratmeter.

– Både för bostadsrätter och villor ser vi just nu en stabil marknad. När det gäller villor är utbudet något lägre, vilket innebär att trycket på visningarna är högt med många spekulanter. Jag vill påstå att villamarknaden är bättre i dag än vad den varit på över ett år. Utbudet på bostadsrätter i Karlstad är högre, detta beror främst på att det byggts mycket de senaste åren och många nya projekt är både på gång och färdigställda, säger Mattias Wassberg.

Mest villa för en miljon i Värmland får man i Filipstad, hela 176 kvadratmeter.

Rikssnittet för Sverige är 26 kvadratmeter för bostadsrätt och 40 kvadratmeter för villa.

Antal kvadratmeter villa för en miljon kronor
1) Filipstad176
2) Hagfors157
3) Säffle114
4) Grums108
5) Forshaga91
6) Torsby89
7) Årjäng86
7) Kristinehamn86
9) Sunne83
10) Arvika71

Fotnot: Statistiken baseras på överlåtelser av fritidshus och villor gjorda i Värmlands län under maj 2018–april 2019. Endast kommuner med minst 50 försäljningar i genomsnitt per år är med i kartläggningen för att statistiskt säkerställa prisförändringar. Statistiken är framtagen av Svensk Mäklarstatistik AB.

Så här jobbar FT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.