• idag
  22 sep
  15°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  23 sep
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  24 sep
  17°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  25 sep
  13°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  26 sep
  12°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   3.6 mm

Kommunalrådet: Vi ska göra ett bra jobb

Debatt
PUBLICERAD:
“Min ingång är att vi ska göra ett bra jobb men ha statlig kompensation.“ skriver Per Gruvberger (S) i ett svar på ett inlägg från Urban Pettersson (SD).
Foto: Lena Richardson
Urban Pettersson fortsätter sin debatt om IS återvändare utan att vara intresserad av att värdera fakta. Han använder den för att sätta olika grupper av människor mot varandra och framhålla att invandringen är för stor. Något som Sverigedemokraterna framhållit oavsett om den varit hög eller låg genom åren.

Urban framför att de styrande (antar att jag ingår) försökt dölja kostnader. Det vänder jag mig emot. Från vårt håll tog jag upp farhågor för dagens utveckling redan 2015 bland annat i tidningen Dagens Samhälle.

Där skriver jag bland annat ”Det är dags att dra upp strutshuvudet ur sanden och se sig om runt i landet. Staten måste ta ansvaret för försörjningen under etableringstiden och inte överlåta det på ett fåtal kommuner, ofta med stora förläggningar och svag skattekraft.”

Hösten 2015 kom resurser i form av riktade statsbidrag till de mottagande kommunerna. SD har hela tiden istället jobbat mot dessa insatser och annan utjämning av resurser över landet. Filipstads kommun hade inget inflytande över den etablering av privata förläggningar som startades under en moderatregering och tyvärr fortsatt ett tag under en socialdemokratisk.

Min ingång är att vi ska göra ett bra jobb men ha statlig kompensation. Skillnaden nu är att 2015 och framåt har nationella resurser för att klara mottagandet getts, något som Sverigedemokraterna konsekvent motsatt sig i riksdagen. Idag lever vi med en M-Sd-Kd-budget som drog undan nära 30 miljoner från Filipstad för ökade kostnader för integration.

Oavsett vad vi har för åsikt av omfattningen av Sveriges mottagande av nyanlända har vi att hantera den situation som är efter mottagandet 2012-2016. Något som SD inte verkar vara intresserad av, varken nationellt eller i Filipstad. Nationellt arbetar man tillsammans med moderaterna för att dra in resurser och i Filipstad deltar man inte med förslag.

Per Gruvberger (S)

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.