Hoppa till huvudinnehållet

Nya insatser krävs för att minska försörjningsstödet

Publicerad:
Reporter Göran Persson
Göran Persson
goran.persson@filipstadstidning.se
Per Gruvberger (S), ordförande i kommunstyrelsens arbetsutskott, anser att det behövs mer utbildningsinsatser i kommunen.
Per Gruvberger (S), ordförande i kommunstyrelsens arbetsutskott, anser att det behövs mer utbildningsinsatser i kommunen. Foto: Lena Richardson

Det krävs nya insatser och ett förändrat arbetssätt för att minska behovet av försörjningsstöd i Filipstads kommun. En viktig pusselbit i detta arbete är en bättre samordning mellan socialförvaltningen, AIE och vuxenutbildningen.

På grund av de höga kostnaderna för försörjningsstödet har kommunen gjort en översyn av organisation och rutiner för detta stöd.

Utredningen har gjorts i samverkan mellan socialförvaltningen och arbetsmarknads- och integrationsenheten, AIE. I utredningens uppdrag har ingått att belysa ansvar och samarbete samt att ge förslag på organisation och rutiner som ska gälla från i år.

– Man ser att verksamheten inom AIE behöver få till mer utbildningsinsatser än i dag för de personer som har en låg utbildningsnivå. Det behövs kanske en tidigare nivå än den vuxenutbildningen startar på, förklarar Per Gruvberger (S), ordförande i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Enigt beslut

Vid måndagens sammanträde i kommunstyrelsens arbetsutskott behandlades ärendet. Efter presentationen av ärendet yrkade Per Gruvberger (S), med instämmande av Christer Olsson (M), delvis på en förändring av förslag till beslut.

Yrkandet var att:

• godkänna redovisningen

• kommunchefen uppdras att slutföra uppdraget enligt kommunstyrelsens beslut § 77, 2017 av organisation av AIE, socialförvaltningen och vuxenutbildningen. Detta ska redovisas för ksau den 7 oktober.

• kommunen om möjligt ska bli en leverantör av arbetsmarknadsinsatser

Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade därefter att bifalla Per Gruvbergers yrkande.

Färdigt förslag

Det finns sedan tidigare ett förslag på en annan organisation mellan främst individ- och familjeomsorg, IFO, och AIE. Men för att detta ska bli möjligt krävs även ett förändrat arbetssätt inom bland annat vuxenutbildningen.

Alla är överens om vikten av utbildning för att bryta eller helt undvika ett långvarigt bidragsberoende. Ett problem är att nuvarande riktlinjer inte ger personer som har försörjningsstöd rätt att samtidigt studera. Därför anses det behövas en översyn av riktlinjerna för försörjningsstöd gällande studier för vuxna på grund- och gymnasieskolenivå.

– Det ingår i kommunchefen uppdrag att titta på hur det blir på sikt. De som studerar på komvux och gymnasiet finansierar ju detta genom lån, men frågan är om man kan begära att den enskilde ska göra det till och med på grundskolenivå och under det, säger Per Gruvberger.

Läs också:

Klart: Filipstad får folkhögskolaFilipstad kan få folkhögskola i höst

Artikeltaggar

AIEChrister OlssonFilipstadIntegrationNyheterPer Gruvberger

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.