Hoppa till huvudinnehållet

Här firas midsommar

Publicerad:
Glad midsommar. Bilden är från Hällefors hembygdsgård från förra årets midsommar.
Glad midsommar. Bilden är från Hällefors hembygdsgård från förra årets midsommar. Foto: Ida Aronsson

I Filipstad med omnejd duggar midsommarfirandena tätt. Det är nästintill bara att välja och vraka bland hembygdsgårdar och caféer för att hitta just det firande som faller dig bäst i smaken.

Nedan finns ett axplock, om inte alla, midsommarfiranden och stångresningar som sker runt om i östra Värmland.

Skräddartorp - Grythyttans hembygdsförening

Midsommar firas under två dagar. På midsommarafton reses midsommarstången. Det blir dans och lekar. Grythyttans församling anordnar friluftsgudstjänst på gården. Servering av Midsommarbakelse bägge dagarna.

Munkeberg - Filipstads Bergslags Hembygdsförening

Med samling på midsommaraftonsmorgonen välkomnas allmänheten att hjälpa till att klä midsommarstången. Dans och lek kring majstången. Lekledare är Margareta Davidsson. Övrig underhållning står Filipstads folkdansgille och musikanter samt trollkarl Joakim Ekstam för. Även guidning i Bergmansgården. Kaffeservering med korv finns i Logen och Tullhuset har glass och hantverk.

Nyeds hembygdsgård - Nyeds hembygdsförening

Fira midsommar med stångresning och dans kring midsommarstången. Maud Mitander leder dansen. Kaffeservering, lotteriet och försäljning av tunnbröd.

Bjurbäckens slusscafé - Bjurbäckens slussar

Blomplockning och vagnåkning. Resning av midsommarstång vid caféet. Dans kring stången med musik. Servering av midsommarbakelse.

Breviks hembygdsgård - Nykroppa Hembygdsförening

Fira midsommar i dagarna två. På midsommarafton hjälp till med att plocka blommor, klä stången och resa den. Fika serveras. På midsommardagen blir det sånglekar och dans kring midsommarstången samt folkdansuppvisning. På eftermiddagen tar Janne Samuelsson och Sten-Åke Kristiansson över och har underhållning vid logen. Kaffeservering och lotterier finns på plats.

Lesjöfors Lyktan eller Folkets hus - Lesjöfors byalag

Midsommarfirande med sång och dans kring midsommarstången. Hans-Olov och Bertil står för musiken. Fika och lotterier finns på plats.

Hällefors hembygdsgård - Hällefors hembygdsförening

Midsommarstången kläs dagen innan midsommar. på midsommardagen dans kring stången som leds av Marita. Barnteater och fiskdamm samt musikunderhållning. Kaffeserveringen är öppen och barnen får dryck och kakor.

Klintgården - Gåsborns hembygdsförening

Fira midsommar med kakbuffé, musik, folkdans, ringlekar, fiskdamm och lyckohjulet. Midsommarstånden kläs och Klintgården pyntas. Margareta Davidsson leder ringlekar och Filipstadsbygdens Folkdansgille står för folkdansen.

Kväggeshyttans bygdegård - Bjurtjärns byalag

Traditionellt midsommarfirande vid bygdegården med lekar och dans kring midsommarstången. Prova på luftgevärsskytte. Servering finns och godis till barnen.

Midsommar firas på många platser runt om i östra Värmland. På bilden midsommar i Gåsborn förra året.
Midsommar firas på många platser runt om i östra Värmland. På bilden midsommar i Gåsborn förra året. Foto: Ida Aronsson

Artikeltaggar

FilipstadFilipstads Bergslags hembygdsföreningLesjöfors byalagMaud MithanderMidsommarNyeds hembygdsföreningNyheterSommar

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.