Midsommarbuffén kan ätas ute i södra Sverige

Nyheter
PUBLICERAD:
I år kan buffén ätas ute. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Kors i taket – det ser ut att bli en solig och varm midsommarafton, i vart fall i hela den södra delen av landet. I norr är det mer som brukligt på midsommarafton, med ihållande regn och åska till natten.

I år blir det nog ingen vanlig midsommarafton i söder. I både Götaland och Svealand kan antagligen de flesta räkna med att både dansa "Små grodorna" och avnjuta sin midsommarbuffé utomhus – regnet kommer att hålla sig borta på de flesta håll, berättar Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

– I dag har vi växlande molnighet i Götaland och Svealand. Men i de östra delarna blir det övervägande soligt. Det ser ut att bli runt 19 till 23 grader varmt.

Gotland får det ännu varmare, ända upp mot 25 grader.

Möjligen, möjligen kan det bli någon liten skur på sina håll lagom tills det är dags att plocka de sju sorternas blommor i natt, men det är nog i så fall lokalt, förklarar hon.

Regn i norr

Men i norr dominerar survädret. Det blir skurar och svalt, särskilt i de norra delarna. Där kan till och med regnet vara ihållande.

– Det kan bli åska till natten.

Midsommardagen blir också ostadig i norr med regn, blåst och svalka. I söder fortsätter dock det fina sommarvädret. Molnigheten kan växla, och temperaturerna blir något lägre än på midsommarafton. Ändå – det blir somrigt och soligt.

Molnigare på söndag

Till söndagen kommer molnigheten att öka även i söder, och i norr fortsätter det ostadiga vädret med lokala skurar, berättar hon.

Men veckan som kommer, som är den första semesterveckan för många, ser ut att bjuda på riktigt finväder även i norr. Varken stormar, åska eller ihållande regn är i sikte, utan solen kommer att lysa över de flesta av oss.

– Det ser ut som att det blir något stadigare väder även i norr, det verkar inte bli jättemycket moln över Norrland, säger Moa Hallberg.

Johanna Cederblad/TT

Så här jobbar FT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.