Hoppa till huvudinnehållet

Trubaduren Jimmy berör i Luossastugan

Publicerad:
Jimmy Tingstedt är i Dan Anderssons marker för att sjunga och berätta. Han har gjort en hel föreställning med utgångspunkt från Dan Anderssons brev.
Jimmy Tingstedt är i Dan Anderssons marker för att sjunga och berätta. Han har gjort en hel föreställning med utgångspunkt från Dan Anderssons brev. Foto: Christina Hansson Tönning

Jimmy Tingstedt är en artist från Göteborg som har gjort stor succé under Dan Andersson-veckan i Luossastugan i Skattlösberg. Han är där och guidar vandringar, uppträder och sjunger visor och berör publiken med sin inlevelse.

Att han hittade till Luossastugan och Skattlösberg var inte helt av en slump. Jimmy Tingstedt är musiker och skådespelare med rötter i Göteborg. Han har gått Nordiska Visskolan och teaterutbildning och berättar att han fascinerades av Dan Andersson redan som barn eftersom hans mamma ofta spelade hans visor.

– Jag har alltid haft Dan Andersson i bakgrunden och har själv tonsatt Bellman, Karlfeldt och många fler, berättar han.

Fångad av ett brev

Men han blev riktigt intresserad av Dan Andersson för närmare sju år sedan då han läste ett av poetens brev och blev så fängslad av skaldens livshistoria att han inte kunde släppa tanken på att ta reda på mer.

– Jag har suttit och läst hans brev och forskat om hans livshistoria i flera år, på Chalmers och på Stadsbiblioteket, säger Jimmy Tingstedt.

Han började notera det som stod i breven och till slut blev noteringarna sammanfogade i ett brev, som sedan blev ett manus till en föreställning.

– Det är den jag spelar upp här i Luossastugan nu när jag håller guidade visningar och sjunger visor. Jag gick igenom Dan Anderssons brev i flera år. Hans brev är fantastiska och han talar om smått och stort. Materialet passade att använda till en föreställning som jag kallar “Breven från Dan Andersson”.

Fick komma tillbaka

Skaldens existentialism och hans sätt att fånga både mörker och djup och glädje till viss del speglas i många trubadurers olika tolkningar. Jimmy Tingstedt har skapat en berättelse ur en berättelse, förklarar han:

Författaren Dan Andersson (1888-1920) föddes i Grangärde i Dalarna. Vid sin debut 1914 med novellsamlingen "Kolarhistorier" blev han en  mycket uppskattad och en föregångsman inom svensk arbetardiktning. Sitt lyriska genombrott fick han med "Svarta Ballader" 1917. Han dog i förtid 1920 av cyanväteförgiftning på ett hotell i Stockholm.
Författaren Dan Andersson (1888-1920) föddes i Grangärde i Dalarna. Vid sin debut 1914 med novellsamlingen "Kolarhistorier" blev han en mycket uppskattad och en föregångsman inom svensk arbetardiktning. Sitt lyriska genombrott fick han med "Svarta Ballader" 1917. Han dog i förtid 1920 av cyanväteförgiftning på ett hotell i Stockholm. Foto: Pressens Bild

– Det blev en ny grej om Dan Andersson, något som inte hade gjorts tidigare. De ville att jag skulle komma i fjol och köra min föreställning i Luossa och folk gillade det så jag blev uppringd igen i år under Dan Andersson-veckan. Jag kör även egna visor i kombination med Dan Anderssons visor och dikter.

“Speciell stämning“

Han är djupt tagen av stämningen och känslan som finns i Luossastugan.

– Det finns en speciell stämning här som infinner sig när man går genom naturreservatet för att komma till huset. Man tvingas ta in naturen och känslan och stanna upp. Det tror jag påverkar besökarna oerhört.

Jimmy Tingstedt spelar fram till den 4 augusti i Luossastugan, förutom på lördagen då det är Luossafesten. Sedan återupptar han sina guidade turer och kör sin föreställning från och med den 11 augusti fram till den 18 augusti.

Artikeltaggar

Dan AnderssonFamiljFredriksbergGöteborgHistoriaNöje/KulturNyheterPoesiSommarTurism

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.