Hoppa till huvudinnehållet

Mäktig hyllning till Jussi Björling

Publicerad:
Reporter Lena Richardson
Lena Richardson
lena.richardson@nwt.se
Kent Lundberg bjöd på både bravurnummer och livfulla berättelser, när han hyllade Jussi Björling vid onsdagens sommarkonsert i Nykroppa kyrka.
Kent Lundberg bjöd på både bravurnummer och livfulla berättelser, när han hyllade Jussi Björling vid onsdagens sommarkonsert i Nykroppa kyrka. Foto: Lena Richardson

Man vet att en konsert är något utöver det vanliga, när en spontan publikreaktion efteråt är “wow”.

Precis så var det när Kent Lundberg hyllade mästertenoren Jussi Björling i en konsert i Nykroppa kyrka på onsdagskvällen.

Ett annat sätt att veta är förstås de mäktiga och ivriga applåderna och den andäktiga tystnaden under berättelserna. För att inte tala om de många av njutning slutna ögonen under numren med de mest smäktande tonerna.

Kent Lundberg spelar på alla känslor när han hyllar sin egen barndomsidol - och är själv värd en hyllning både för hur han gör det och för modet att över huvud taget göra det.

Kent Lundberg och ackompanjatören Sören Ågren hyllades med många och långa applåder.
Kent Lundberg och ackompanjatören Sören Ågren hyllades med många och långa applåder. Foto: Lena Richardson

Tufft val

Han gör ju inget lätt val när han väljer just Jussi Björling som hyllningsobjekt - den redan så hyllade mästersångaren som av många operakännare fortfarande anses som en av de bästa tenorerna, eller rentav den allra bäste, genom tiderna.

Kent Lundberg har sina skäl:

– Han är anledningen till att jag sjunger klassisk musik. Jag var 12 år när jag hörde Jussi Björling första gången, säger han.

Barnstjärna

När Jussi Björling var 12 år var han redan en rutinerad sångare. Han debuterade som fyraåring(!) vid en konsert i Trefaldighetskyrkan i Örebro. Det var 1915 och därefter turnerade han med sin far och sina bröder. De reste över Sverige men var även i svenskbygderna i USA, berättar Kent Lundberg.

Jussi Björling, 1911-60, på en bild från 1953.
Jussi Björling, 1911-60, på en bild från 1953.

Kent Lundberg bjuder inte “bara” på kända bravurnummer ur Jussi Björlings repertoar (visst får vi Till havs som maffigt extranummer). Han lyfter även fram mindre kända och mindre storslagna verk, så även de mildare nyanserna får glimra. Dessutom berättar han med liv och lust om Jussi Björling och hans alltför korta livsresa. Han var bara 49 år när han dog, men hade då en lång och innehållsrik meritlista.

– 1938 debuterade han på Metropolitan i New York. Då var han bara 26-27 år - den yngsta någonsin som gjort debut där, säger Kent Lundberg och bjuder på en anekdot från när han själv besökte operan.

– I souvenirbutiken tänkte jag att nu ska jag kolla lite. Jag frågade en ung kille, 18-19 kanske, som jobbade där “Vem är världens bästa tenor”. “Jussi Björling” svarade han direkt - och då visste han inte att jag är svensk. Visst är det fantastiskt!

Snälla Gedda

För Kent Lundberg gick resan in i den klassiska musiken via inspirationen av Jussi vidare via kören på Värmlandsoperan. Där fick han kontakter som gav nästa steg: lektioner med en annan svensk operastorhet: Nicolai Gedda.

– Han var så fantastiskt snäll. Jag vet att sjöng illa vid många lektioner, men han sa bara “vi provar så här i stället”. Han fyllde mig med positivitet.

Några av kvällens vackraste nummer tillägnade han sig lärare.

Prästen Anders E Carlsson höll andakt och ledde allsång, med Sören Ågren som ackompanjatör.
Prästen Anders E Carlsson höll andakt och ledde allsång, med Sören Ågren som ackompanjatör. Foto: Lena Richardson

Publiken fick också chansen att sjunga. Det var turligt nog när Kent Lundberg hade paus och prästen Anders E Carlsson höll i en andakt. Två psalmer blev det och församlingen fick låna ackompanjatören Sören Ågren.

Att sjunga med i Jussi Björling-repertoaren får däremot de flesta nog vänta med tills de är i ensamhet i en dusch eller så - även om Kent Lundberg vid ett tillfälle skojade om att det var dags för allsång när ett av de mer kända numren kom på tal.

Nej, den här kvällen var det allt bäst att proffset Kent Lundberg och hans varma stämma fick sköta sjungandet. Och även om Jussi Björling inte är glömd varken i New York eller hemlandet, är det en kulturgärning Kent Lundberg gör när han ser till att Björling inte bara hyllas utan att också det musikaliska minnet av honom hålls levande.

Ett 70-tal personer kom till kyrkan och fick njuta av en stämningsfull musikalisk kväll. Det blev stående applåder innan kvällen var över.
Ett 70-tal personer kom till kyrkan och fick njuta av en stämningsfull musikalisk kväll. Det blev stående applåder innan kvällen var över. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

FamiljFilipstads församlingKent LundbergKonserterNykroppaNykroppa kyrkaNöje/KulturOperaSommar

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.