Hoppa till huvudinnehållet

Philip Botström omvald i SSU - enhälligt

Publicerad:
Stefan Löfven och Philip Botström möttes under första dagen på SSU:s kongress på Karlstad CCC.
Stefan Löfven och Philip Botström möttes under första dagen på SSU:s kongress på Karlstad CCC. Foto: Lena Richardson

Philip Botström omvaldes som väntat som ordförande för SSU, en post han haft sedan 2015.

Att ställa upp för omval var dock inte självklart, berättade han före kongressen för FT. Och i sista stund dök det upp nya rubriker om Filipstadssonen.

SSU inledde sin kongress på Karlstad CCC på fredagen och för den värmländske SSU-ordföranden var det förstås en extra god känsla att stå i en talarstol just där:

– Jag känner mig glad och stolt över att få välkomna ombuden till Värmland och Karlstad. Jag har verkligen lobbat för att vi ska vara på CCC! säger han till FT.

"Viktigt på riktigt"

Han konstaterar att det brukar bli heta debatter när SSU samlas till kongress.

– Det är nog för att vi vet att det vi gör är viktigt på riktigt. De vägval vi gör påverkar inte bara SSU idag utan socialdemokratin i morgon, säger han.

I sitt inledningstal på kongressen lovade han bland annat att SSU minsann aldrig kommer att vara en "lat supporterklubb" till partiet. När Stefan Löfven som gästade kongressen under fredagen hållit sitt tal, lovade Botström dock också att statsministern kan vara trygg med att SSU står på hans sida:

– Vi kommer alltid att vara ditt ungdomsförbund!

230 ombud från hela landet kom till SSU-kongressen i Karlstad.
230 ombud från hela landet kom till SSU-kongressen i Karlstad.

Nytt landskap

Philip Botström framhåller för FT bland annat att SSU ställer krav på sitt moderparti inte minst när det gäller januariavtalet med Liberalerna och Centern. Kompromissar S bort för mycket av sin politik är det bättre med nyval, anser han, men menar att detta sätter press både på S och på L och C.

Han konstaterar också att Sverige har ett nytt politiskt landskap, som ställer nya krav.

– Gamla sanningar verkar inte gälla längre och våra politiska partier behöver både internt och sinsemellan hitta nya roller och identitet och hur man ska agera i det här politiska landskapet. Det blir en spännande tid.

Han tror de närmaste åren kommer att bli mycket viktiga.

Nu formas politiken

– Jag tror att det som sker nu under det närmaste ett, två åren kommer att påverka och lägga grunden för den kommande mandatperioden. Jag tror inte vi ska vänta in i det sista i nästa valrörelse, utan det är väldigt mycket nu som saker och ting formeras. Perioden vi har framför oss nu är oerhört viktig för oss socialdemokrater. Går vi med på vad som helst nu de närmaste åren, kommer det att vara jättesvårt för oss, både gentemot de partier vi förhandlar budget med och mot våra väljare. Det är så viktigt att de här åren blir bra.

Var det självklart för dig att ställa upp för omval, för att få vara med om denna spännande tid?

– Det är aldrig självklart! Jag har suttit i fyra år och det är klart att inför varje kongressperiod funderar på hur ser behoven i organisationen ut, vilka utmaningar står man inför och vad kan man själv bidra med.

Känner brett stöd

Han har varit i ledningen för SSU tillsammans med Andrea Törnestam, förbundssekreterare, i fyra år. Han säger att de båda sonderade terrängen och kände stort stöd:

– Det fanns inte bara ett brett stöd utan också en väldigt stor förväntan att vi två skulle fortsätta som team i ledningen i ytterligare två år. Vi har påbörjat sista året en ganska stor förändringsresa i vår organisation, både när det kommer till hur vi ska rigga vår organisation för att kunna möta framtidens utmaningar och vår generation som kanske vill organisera sig på annat sätt än förr, men också kunna ta tag i de gamla strukturerna och de problem som funnits i SSU. Den här förändringsresan har vi sjösatt och den kommer att vara en av de viktigaste sakerna vi gör de kommande åren. Därför känns det skönt att få ro den i hamn.

Philip Botström ser SSU som både en blåslampa och en stor stöttare gentemot moderpartiet.
Philip Botström ser SSU som både en blåslampa och en stor stöttare gentemot moderpartiet. Foto: Lena Richardson

Stormar

Motgångar har inte saknats under hans tid som ordförande. Han har bland annat levt igenom stormen efter den omtalade taxiresan mellan Sälen och Stockholm, efter vilken han också blottade problem med sin hälsa: utmattningssyndrom.

Han har också ifrågasatts för vad som gjorts eller inte gjorts åt problem inom SSU Skåne.

Enhälligt omvald

Under lördagen - dagen före valen på kongressen - kom nya rubriker. Då skrev Expressen om att det finns intern kritik inom SSU mot hans ledarskap. Den kritiken handlar bland annat om att hans personvalskampanj inför valet hösten 2018 bekostades av SSU Värmland. Enligt Expressen ville SSU Värmland först inte ens stå bakom honom när valberedningen skulle ta fram sitt förslag till styrelseval inför kongressen.

När det väl var dags under söndagen, blev resultatet dock enhälligt: Philip Botström omvaldes som ordförande.

Philip Botströms egen fanclub var på plats och fick en träff med Stefan Löfven. Mamma Eva, mormor Ulla och pappa Claes Botström träffade statsministern vid rulltrappan i CCC.
Philip Botströms egen fanclub var på plats och fick en träff med Stefan Löfven. Mamma Eva, mormor Ulla och pappa Claes Botström träffade statsministern vid rulltrappan i CCC. Foto: Lena Richardson
Löfvens löfte till Filipstad: "Vi ska hjälpas åt"

Artikeltaggar

CenterpartietExpressenFilipstadKarlstadKarlstad CCCLiberalernaNyheterPhilip BotströmPolitikSocialdemokraternaSSUStefan LöfvenStockholm

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.