• idag
  10 juli
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  11 juli
  18°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  12 juli
  18°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  13 juli
  18°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  14 juli
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   2.4 mm

Gör som Hasse, släpp fram värmen

Debatt
PUBLICERAD:
Thomas Jansson, heders-Filipstadsambassadör, skriver om Filipstad, integration och öppenhet, med utgångspunkt från Hasse Nordlund, en föreningsmänniska i Filipstad med hjärtat på rätta stället.
Foto: Lena Richardson
Läste för några dagar sedan i Filipstads Tidning om Hans Nordlund, allas vår Hasse Barfota. Jag blev glad djupt inne i själen då beskrivningen av Hasse var så utomordentligt träffande. Han är en av flera pärlor i det vackra halsbandet i Filipstads kommun. Hans människosyn, att ha ett varmt hjärta och omfamna alla människor, är så befriande i dessa tider av hat, ogästvänlighet och rädsla för det nya.

Hasse står överst på min lista över kandidater till att bli den 30:e Filipstadsambassadören om jag fick bestämma. I och för sig är han redan den bästa förebilden då han utövar ambassadörskapet hela tiden.

Jag följer vår nuvarande ambassadör Alex Schulman på nätet i bland annat Aftonbladet. Här gillar jag speciellt hans fight mot främlingsfientlighet men även andra politiska skrivningar han gör. Vi behöver verkligen mer av sådana aktörer på nätet.

Mina barn försörjdes av samhället via barnbidrag, fri skola och oerhört billig och bra sjukvård i nästan 20 år. Tillgång till simhall och övrigt idrottsliv som är delvis skattefinansierat icke att förglömma. Så de som pratar ekonomi och invandring bör se hela perspektivet av de ekonomiska parametrarna.

Vi är ett geografiskt stort land med få invånare, bara knappa 11 miljoner. För att klara bland annat service och skolor i glesbygd, bra vägnät, affärer på mindre orter, behöver vi bli fler i vårt land. Billigaste och snabbaste sättet att öka till de 20 miljoner vi skulle behöva vara för att klara alla dessa behov, är invandring. Så mer människor från andra länder till Sverige, jag njuter hejdlöst över att vårt land har blivit och kan bli än mer mångkulturellt. Vi behöver dock bli än mer förstående till olika människors behov, bli än mer varmt och vänligt för att de skall få en bra start här i Sverige.

Det innebär att de som ropar högst över att integreringen skall bli bättre innan vi ökar invandringen kanske skall rannsaka sig själva, hur de bemöter de nyinflyttade. Är det med värme, generositet och vänlighet?

Det innebär att de som ropar högst över att integreringen skall bli bättre innan vi ökar invandringen kanske skall rannsaka sig själva, hur de bemöter de nyinflyttade. Är det med värme, generositet och vänlighet? Om inte så kom ihåg att det är dessa basala behov vi alla behöver, för att en djup harmoni skall infinna sig.

Snart är det Oxhälja, vet inte om vi får höra Nordlunds stämma i något sammanhang men vi kommer säkert möta honom, leende och vänlig. I en värld med många som han skulle nästan inte krig förekomma.

Vi skall ju alla vara ”ambassadörer” för kommunen, om det skall bli än bättre att leva här. Så som ”ambassadör” för Filipstads kommun önskar jag er alla därför en härlig Oxhälja samt en livsnjutande höst med mycket positivism.

Thomas Jansson

"Jag njuter hejdlöst över att vårt land har blivit och kan bli än mer mångkulturellt", skriver Thomas Jansson.
Foto: Lena Richardson
Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.