Hoppa till huvudinnehållet

Mörk bild av Filipstad - men kommunchefen nöjd med effekten

Publicerad:
Claes Hultgren, kommunchef, tycker att Filipstad nått ut bra med sitt budskap. Foto: Lena Richardson

En kommun på väg mot konkursens rand, med 80-procentig arbetslöshet bland utomeuropeiskt födda och stor utflyttning av inrikesfödda i arbetsför ålder. Det är ingen ljus bild av Filipstad som visas i SVTs Uppdrag granskning.

Kommunchefen Claes Hultgren är ändå nöjd med programmet.

– Jag tycker de gjort en bra bild av det vi beskriver av den situation vi befinner oss i eller kommer att befinna oss i. De har försökt skapa sig en bild av den situation vi säger att vi har, utan att svartmåla eller skönmåla, säger han till FT.

Han är också nöjd med att det framgår i programmet att civilministern Ardalan Shekarabi är högst medveten om Filipstads problem med att få ekonomin att räcka till, när de statliga extramedlen efter flyktingvågen tar slut.

Siktade högt

Claes Hultgren säger att målet från kommunledningens sida med att larma om Filipstads situation har varit att "nå till högsta nivå i Sverige och få förståelse" för sina problem.

Intervjun där Shekarabi lovar mer pengar till kommuner i Filipstads situation ser han som ett bevis på att kommunen lyckats.

– Som han uttryckte där har han verkligen förstått och det har nått fram. Den målsättning vi haft har vi nått.

Civilminister Ardalan Shekarabi lovar stöd till Filipstad.
Civilminister Ardalan Shekarabi lovar stöd till Filipstad. Foto: Roland Svensson

Manifest eller inte

Därför ställer sig Claes Hultgren lätt frågande till integrationssamordnaren Jim Frölanders uttalanden i programmet om att Filipstad och andra kommuner i samma situation jobbar med ett manifest som ska lämnas över till regeringen i höst.

– Det har inte jag sett att vi har bestämt faktiskt. Det vet jag inte att vi gjort! Jag tycker nog att det vi gjort hittills och det som syns på Uppdrag Granskning när Shekarabi uttrycker sig, visar att vi har nått så långt som vi över huvud taget inte trodde att vi skulle nå på det här, när det gäller att få ut information om hur det påverkar oss. Det känns bra, så att man behöver göra något större tror jag inte är nödvändigt.

Knyta kontakter

Jim Frölanders många resor landet runt är ändå förankrade hos kommunchefen. Enligt Claes Hultgren handlar resorna om att knyta kontakter och skapa relationer med andra små kommuner bland de 32 som utpekats som särskilt utsatta.

– Vi försöker skapa en relation för att hjälpas åt i det här arbetet, för att tillsammans bli starkare.

Det blir många resor, eftersom kommunerna är utspridda, men det är det värt, slår Claes Hultgren fast.

Dystra fakta

I programmet lyfts flera punkter som sammanlagt ger en dyster bild av läget i Filipstad. Exempelvis:

• Filipstad håller på och "byter befolkning". De utrikes födda ökar i antal, medan de inrikes födda flyttar från kommunen.

• Arbetslösheten bland svenskfödda ligger kring 4 procent. Bland utrikesfödda är den kring 40 procent och till och med 80 procent om man tittar enbart på dem från utomeuropeiska länder.

• Filipstad har störst andel bidragsförsörjda i landet

• Här råder personalbrist i många branscher - men de arbetslösa har inte utbildning nog att ta jobben.

Jobbig balansgång

Nu vet hela Sverige att Filipstad är en kommun som har det tungt. Claes Hultgren berättar att man inom kommunledningen diskuterat risken för att Filipstad blir känd som en problemkommun.

– Det har varit jobbigt för oss, den här balansgången. Vi har känt behovet av att vi måste få upp insikten hos regeringen och andra om den situation som en kommun som Filipstad haft har medfört, samtidigt som vi kan få en negativ bild som belastar oss. Vårt nästa jobb nu är väl att lyfta istället vad vi gör som är bra. Vi gör ju oerhört mycket bra i kommunen och det är mycket som är bra.

Att ta ut svängarna för effektens skull gav han själv exempel på när han i Expressen hävdade att Filipstad var på väg mot konkurs.

– Det där lär jag väl få äta upp så länge jag jobbar. Det är ju ett uttryck. En kommun kan aldrig gå i konkurs, säger han, men tycker fortfarande att det var värt att säga så för att nå ett högre syfte.

"Goda förutsättningar"

Han tycker att Filipstad genom sina utspel nått framgångar både i förslaget till nytt kostnadsutjämningssystem och i att ministrar pratar om att staten måste ta ett ökat ansvar.

– Jag är övertygad om att vi kommer att få positivt resultat av det. Vi har redan fått 7 miljoner i vår budget i år, som vi fått tack vare det här arbetet.

"Titta på barnen" säger Claes Hultgren och ser många nyanlända barn som redan är inne i det svenska samhället.
"Titta på barnen" säger Claes Hultgren och ser många nyanlända barn som redan är inne i det svenska samhället. Foto: Lena Richardson

Han är övertygad om att Filipstad kommer att reda upp sina utmaningar, bara de statliga pengarna kommer.

– Kan vi lyckas att få de pengarna ser vi goda förutsättningar att lyckas. Jag tycker man ska titta på barnen framför allt. De pratar klockren svenska och kommer att bli eller är redan en del av samhället. Och många av de nyanlända har fått jobb, faktiskt.

Vad tror du Filipstadsborna kommer att tycka om bilden som ges av deras kommun?

– Jag hoppas att Filipstadsborna inser att vi har gjort det här arbetet för att vi ska skapa en god framtid för dem som bor i Filipstad. Ge förutsättningar för bra utbildningar, ge möjlighet att få arbete och att vi också gör detta för att staten också ska ta sitt ansvar och ge stöd till kommuner som antagit den här utmaningen.

Fotnot: Uppdrag granskning sänds i SVT1 på onsdagskvällen och programmet ligger även ute på SVT Play.

Filipstad har många idylliska miljöer. Det kommer fram också i Uppdrag granskning, men där står idyllen i skarp kontrast till problemen kommunen har.
Filipstad har många idylliska miljöer. Det kommer fram också i Uppdrag granskning, men där står idyllen i skarp kontrast till problemen kommunen har. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

Ardalan ShekarabiClaes HultgrenFilipstadInrikes/utrikesIntegrationJim FrölanderNyheterPolitikSVT

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.