Hoppa till huvudinnehållet

Bert Karlsson: Filipstad får skylla sig själva

Publicerad:
Bert Karlsson tycker inte att han har ansvar för Filipstads situation. Foto: Roland Svensson

Bert Karlsson drev flera boenden i Filipstads kommun under flyktingkrisen, men tycker inte att han har någon del i de problem som kommunen står inför nu.

– Där får Filipstad skylla sig själva! hävdade han i SVTs debattprogram Opinion Live.

Filipstad var på tapeten i senaste Opinion Live, som bland annat handlade om kommunerna och de ekonomiska problemen i spåren av flyktingkrisen.

Uppdrag gransknings program om Filipstad refererades, och i studion för att debattera situationen fanns bland andra Bert Karlsson.

Vann upphandlingarna

Han drev flyktingboende i både Filipstad och Nykroppa under flyktingkrisen, men känner ingen delaktighet i de svårigheter som nu debatteras. Tvärtom tycker han att han får oförtjänt kritik för sitt inhopp i branschen när flyktingvågen kom och Migrationsverket letade bostäder till alla.

– Jag räddade ju dem ifrån boendesituationen över huvud taget. Jag var med på upphandlingarna och hade de bästa priserna, sa han i programmet.

Han skakade fram många boendeplatser, inte bara i Filipstad. Hans företag Jokarjo omsatte nära 800 miljoner under 2016.

"Får skylla sig själva"

På en fråga om han ändå inte bidragit till situationen i Filipstads kommun svarade han frankt att han tycker Filipstads kommun får skylla sig själv.

– De hyrde ut en 6-700 lägenheter långt innan jag kom dit. Det är dom som är kvar, inte de som bodde hos mig, hävdade han.

En bild från när Bert Karlsson höll öppet hus på sitt asylboende i gamla lasarettet i Filipstad.
En bild från när Bert Karlsson höll öppet hus på sitt asylboende i gamla lasarettet i Filipstad. Foto: Emely Wallo

Löften från ministern

I programmet medverkade även civilminister Ardalan Shekarabi (S), som lovar mer pengar till kommuner som Filipstad. Enligt honom ska det komma mer pengar via en ny kostnadsutjämning mellan kommunerna, och det kan även bli riktade stöd.

– Det är glesbygdens tur, slog han fast.

Pengar inte allt

Bert Karlsson är dock inte övertygad om att pengar är lösningen. Han hävdar att det är problem med så väl utbildning som kriminalitet och arbetsmarknad.

– Det havererar ju totalt allting och det hjälper inte att slänga in de här pengarna. Det fordras så oerhört mycket mer. Det fordras en strategi. Hur ska vi få de här att fungera i samhället? frågade han.

– Tror du verkligen på att dom i Filipstad kommer att kunna få jobb i Filipstad? frågade han också Shekarabi.

Programmet sändes på torsdagskvällen men finns att se på SVT play.

Bert Karlsson har sedan länge lämnat Filipstad som företagare men är fortfarande aktiv i debatten.
Bert Karlsson har sedan länge lämnat Filipstad som företagare men är fortfarande aktiv i debatten. Foto: Mikael Lindblom

Här kan du läsa mer om läget i Filipstad, Uppdrag gransknings program och reaktionerna på det:

Mörk bild av Filipstad - men kommunchefen nöjd med effektenJim om katastroflarmet: "Inte värt att dö i tystnad"Filipstad i Uppdrag granskning: "På väg mot katastrof"

Artikeltaggar

Ardalan ShekarabiBert KarlssonFilipstadFilipstads kommunFilipstads kommunIntegrationJokarjoMigrationMigrationsverketNyheterNykroppaSVTUppdrag granskning

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.