Vilka står längst från arbetsmarknaden?

Debatt
PUBLICERAD:
Riksdagsledamöterna är långt från arbetsmarknaden, tycker debattören.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
När jag hör de styrandes uttalande i ”Uppdrag granskning” om Filipstad, där det bland annat talas om de som står längst från arbetsmarknaden, då är det lätt att ställa sig frågan vilka det egentligen är som står längst från arbetsmarknaden. Direkt så tänker jag på de s.k. styrande i Sverige.

De som inte har fattat att man anpassar verksamheten efter behovet. Behöver vi 349 personer i vår riksdag nu sedan vi gick med i EU? Det borde väl minst krympas med kostnaden för våra EU-delegater.

Demokratifråga svarar vissa. Varför har vi då inte 35 000 riksdagsmän så vi får ordentlig demokrati? Samtidigt kan de ju bli anställda som vanliga människor är, utan några avtal eller speciella regler med rätt att ansluta sig i LO. Det är ju brist på sådana arbetsuppgifter som varken fodrar utbildning eller annat. Kanske lägga en filial i Filipstad, för i Stockholm finns ju redan många människor.

Men visst är det tråkigt att höra hur regler styr vårt land utan sunt förnuft. Och så detta med invandringen där jag hörde en nyinvandrad som tyckte att inte en person till över gränsen till Sverige. Bara hon hade fått in en fot, då räckte det för henne. Och det är väl typiskt för hur vi tänker.

Men hur är det egentligen? Vi är väl tre gånger så många människor på jorden nu som 1950. Och inte blir det bättre av vår fördelningspolitik av resurserna. 25 procent av energiförbränningen i våra kroppar sker i huvudet. Och när inte kroppen får tillräckligt med energi, då stryper den förbränningen till huvudet först. Kroppen behövs ju för att skaffa mer energi. Tror inte att alla känner till att vi människor fungerar så. Och vad händer då när vi svälter? Vi gör vad som helst för att kroppen ska få ny energi. Hur ska vi kunna stoppa sådana människor p.g.a. att vi vill ha det som vi alltid haft det? Lyssna på Trump som tror att han ska få tillbaka USA till 60-talet. Bygger murar som får Berlinmuren att få mindervärdighetskomplex. Och han vill då se USA som världsledande utan att tänka på att det är många fler människor på jorden nu än i hans drömmar.

Vi har aldrig haft så många slavar på jorden som nu. Människor som svälter. Hur kan vi då sitta i våra TV-soffor och göra kloka uttalanden, då vi kanske inte ens tänker på att den första näringstillförseln som kroppen stänger av det är till våra huvuden då näringen inte räcker till. Men antagligen får våra riksdagsmän tillräckligt med näring, vilket inte verkar hjälpa nämnvärt då de hellre går till ett meningslöst arbete än att skaffa sig något på arbetsmarknaden.

Rune Jakobsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.