Hoppa till huvudinnehållet

Sänkt skatt i glesbygd - men bara lite

Publicerad:
Centerns partiledare Annie Lööf presenterade budgetnyheten om sänkt skatt för glesbygdsbor under en pressträff i riksdagens presscenter i Stockholm. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Filipstad hör till kommunerna där invånarna ska få sänkt skatt nästa år.

I reda pengar handlar det om 1625 kronor per år och invånare, enligt ett förslag som regeringen, Centerpartiet och Liberalerna förhandlat fram inför nästa års riksdagsbudget.

Skattesänkningen riktas till invånare i glesbygdskommuner. Glesbygd definieras i det här fallet som de kommuner som ingår i stödområde A och B.

Filipstad hör tillsammans med nio andra Värmlandskommuner till område B.

Grannkommunen Hällefors däremot ingår inte i något av områdena och invånarna där blir därmed utan skattesänkningen, om förslaget går igenom.

Kostar miljard

Totalt omfattas 80 kommuner och 900 000 invånare i satsningen, som kostar staten 1,35 miljarder. I de tio Värmlandskommunerna som omfattas handlar det om 94 000 invånare och en kostnad på 149 miljoner.

För alla som föreslås få skattesänkningen handlar det om 137 kronor i månaden, eller 1625 kronor per år och person.

Hög skatt, lite service

– Människor på landsbygden betalar alldeles för hög skatt i jämförelse med andra delar av Sverige. Trots detta får de ofta sämre offentlig service och sjukvård. Det kan vi inte tillåta, säger Annie Lööf, partiledare (C), som drivit kravet på sänkt skatt i glesbygden.

Hon hade egentligen velat se en större sänkning, och ser förslaget som ett första steg.

Filipstads del av satsningen kostar staten 13 miljoner medan sänkningen i Storfors kostar 5 miljoner.

Ser olikheterna

Filipstads kommunalråd Per Gruvberger (S) gillar åtminstone en sak med förslaget:

– Det är bra att man ser att det är olika förutsättningar i glesbygd och storstadsområden, men det är en väldigt, väldigt liten summa om man jämför med vad olikheterna i kommunalskatt ger, säger han till FT.

Per Gruvberger (S) gillar att det uppmärksammas de olika villkoren mellan glesbygd och storstad.
Per Gruvberger (S) gillar att det uppmärksammas de olika villkoren mellan glesbygd och storstad. Foto: Emely Wallo Bergare

Skulle han fått bestämma skulle pengarna använts på ett annat sätt.

– Ska jag vara riktigt ärlig tror jag nog det skulle vara bättre att få till utjämningen så att man ser till att det är rimligt lika i tryck på kommunalskatten, säger han.

I många av de kommuner som omfattas av förslaget ligger kommunalskatten ganska högt, jämfört med skattesatserna i de kommuner som inte omfattas av förslaget, framhåller han.

Till sist - det är ingen risk nu att kommunpolitikerna ser chansen att höja kommunalskatten istället, om folk får 137 kronor mer i månadsbudgeten?

– Nej det tror jag inte det kommer att innebära. Var och en av de här kommunerna ligger så pass högt redan att man gör vad man kan för att hålla ner det, utan det är mer behovet av social service som kommer att bestämma det, säger Per Gruvberger.

Filipstads kommuns budgeten för 2020 är inte färdig för beslut ännu, men:

– Vi har inte diskuterat skattesatsen än och det ligger inga höjningar i tjänstemannaförslagen.

Artikeltaggar

Annie LööfCenterpartietEkonomiFilipstadFilipstads kommunGlesbygdLiberalernaNyheterPer GruvbergerPolitikSkatterStorfors

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.