• idag
  9 aug
  17°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  10 aug
  21°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  11 aug
  21°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  12 aug
  22°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  13 aug
  21°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Nytt inlägg i simskoledebatten: Er anklagelse bygger på ett hopkok

Debatt
PUBLICERAD:
Svar till M, C, Gl. Ni påstår att jag gjort påhopp på simlärarna: att ”dom har ljugit!”. Allvarligt? Vad är det för beskyllning? Jag har inte haft att ta ställning till det ni menar att simlärarna menar, för det var ju inga uppgifter kommunstyrelsen (KS) hade till hands när vi behandlade frågan om frivillig sommarsimskola.

Än mindre har jag fällt omdöme om simlärarna. Er allvarliga anklagelse bygger ni på ett psykedeliskt hopkok av en fråga ni ska ha ställt i KS, ett svar jag gav en journalist angående oppositionens insändare om att ”man” (vem?) ljuger för er, och ett blogginlägg där jag kritiserar oppositionen.

Att jag säger att vi förtroendevalda lekmän behöver utgå från det underlag den professionella förvaltningen levererar är inte detsamma som att jag, ens indirekt, hävdar att simlärarna ljuger. Jag tror nämligen inte att någon ljuger bara för att uppfattningar går isär.

”Någon j-a ordning måste det va” i en politisk debatt, skriver Johan Stolpen om debatten kring simskolan (genrebild).
Foto: NIKLAS LARSSON/ TT

Ni tycker jag skulle ha rett i kommunikationen. Med anledning av er kritik om fel från förvaltningen och lögner gjorde kommunchef en extra dragning på senaste KS med utskrifter av just kommunförvaltningens kommunikation i fråga. Ni hade inga invändningar. Så jag är förvånad att er debattartikel kom efter det.

Ett vanligt missförstånd är att sommarsimskolan legat i skolans verksamhet. Men alla aktiviteter i sommarlovsprogrammet är frivilliga och finansieras extern med riktat statbidrag. En ansökan till kommunen måste göras för att en aktivitet ska komma till stånd. Oppositionen verkar inte helt greppa det.

Ni skriver att ni lyfte simskolan till KS, men det gjorde välfärdsutskottet (VU), och det var Lärarförbundet som uppmärksammade VU på frågan. Det handlade överhuvudtaget inte om pengar, enbart om tidsaspekten. Med ert förslag skulle kommunchef inte bara få ett par veckor på sig att rigga en simskola som tidigare planerats under tre månader. Han skulle göra det samtidigt som alla hade semester och skolan, som deltagarna värvats av genom, var stängd.

De flesta inser att detta är ogörligt, hur gärna man än vill. Majoriteten beslutade se över möjligheterna att föra in sommarsimskola i kommunens budget för att skapa långsiktighet.

Det är olustigt att ni får frågan att handla om person. Hällefors kommuninvånare förtjänar en högre nivå. För samtidigt har kommunen stora frågor – utmaningar och möjligheter – framför sig. ”Någon j-a ordning måste det va” i en politisk debatt.

Johan Stolpen (V)

Kommunstyrelsens vice ordförande

Hällefors

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.