Centern: Slopa den otidsenliga arbetsveckan

Debatt
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Inte alla har samma åsikt om vad som är obekväm arbetstid och vilka dagar som ska vara röda.
Foto: Christine Olsson/TT
Väldigt mycket av vår samhällsservice ska fungera oberoende av vilken veckodag eller dag på året som råder.

Vi lever i en tid där vi förväntar oss tillgänglighet alla dagar i vecka, det gäller allt från vårdmöjligheter till att kunna gå på gymmet eller handla mat. Vårt sätt att leva och efterfråga tjänster går därför i otakt med den organiserade arbetsveckan, så som den ser ut idag. Att allas vår veckovila ska infalla på lördagar och söndagar är både otidsenligt och oekonomiskt. Denna tradition, likt många av våra högtider, kommer från vårat kristna kulturarv, men har idag nästa helst spelat ut sin roll.

Sverige är idag, på många sätt, ett mångkulturellt och sekulariserat land. Det gör att det inte längre är självklart att veckovilan ska eller ens bör infalla på en lördag och söndag. Samma förhållande gäller för våra storhelger: de kristna högtiderna, första maj och nationaldagen.

Det är därför hög tid att vi se över och modernisera hur vi organiserar arbetsveckan, så att arbete och återhämtning kan fungera så bra som möjligt för alla, oavsett religion eller kulturarv.

Mitt förslag är därför att istället modernisera arbetsveckan genom att låta de anställda välja vilka dagar de vill ha sin veckovila på. På så sätt skulle flera vinster göras.

De lediga dagarna skulle spridas ut på flera veckodagar. Samma sak för storhelger. Resultatet skulle leda till en större tillgänglighet och en service som kan hållas på en högre nivå på de traditionellt lediga dagar. Samtidigt som fler kan vara lediga då de faktiskt vill vara lediga. De extra kostnader som tillkommer då personal måste jobba helg, borde också kunna reduceras utifrån att alla inte har samma dagar som helgdagar, något som innebära besparingsmöjligheter för arbetsgivare. En så kallad win win-situation. Som kommunpolitiker i Filipstad är jag övertygad om att en modernisering av arbetsveckan skulle få mångfaldigt positiva effekter för våra kommunarbetare såväl som för våra skattebetalare. Ett liknande system har testats med goda resultat i Arizona och det är på tiden att vi i Sverige lyfter debatten om hur även vi kan slopa den otidsenliga arbetsveckan.

Nils-Erik Mellström

Kretsordförande Centerpartiet i Filipstad

Nils-Erik Mellström (C) vill tänka nytt kring arbetstider.
Foto: Filip Kowalski
Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.