Hoppa till huvudinnehållet

Bun går mot minus i år

Publicerad:
Torbjörn Parling (S) är ordförande i bun, vars budget för 2019 ser ut att spricka med några miljoner i år.
Torbjörn Parling (S) är ordförande i bun, vars budget för 2019 ser ut att spricka med några miljoner i år. Foto: Lena Richardson

Barn- och utbildningsnämnden ser ut att gå mot ett minus på 3,7 miljoner kronor under 2019. Det är vad senaste prognosen pekar på.

En orsak till att budgeten för 2019 av allt att döma inte håller, är att intäkter som kommunen räknat med i budgeten inte kommer. Det handlar framför allt om intäkter från Migrationsverket, med anledning av att verket sagt upp alla lägenheter i kommunen. Det har lett till minskat elevantal, inte minst på Stålvallaskolan.

– Vi har redan minskat elva tjänster bara inom grundskolan på grund av färre elever, säger Torbjörn Parling (S), ordförande i bun.

Tjänstemännen har med anledning av läget fått i uppdrag att ta fram förslag på besparingar.

Men finns det 3,7 miljoner att hämta som går att spara redan nu i år?

– Skulle inte tro det, säger Torbjörn Parling och konstaterar att det inte är så mycket kvar av året.

– Men man har i uppdrag att jobba på det här och se.

Samtidigt är processen med att ta fram en budget för 2020 igång. Torbjörn Parling passar på att i det sammanhanget dementera vad kommunens integrationssamordnare sagt i intervjuer om att kommunen måste spara tvåsiffrigt antal miljoner på skolan:

– Nej, nej. Besparingarna ligger snarare runt tre-fyra miljoner, säger han.

Frölanders budgetsågning: Kejsarens nya kläder

Artikeltaggar

Barn- och utbildningsnämndenFilipstadFilipstads kommunGrundskolanLesjöforsMigrationsverketNyheterSkola och utbildningStålvallaskolanTorbjörn Parling

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.