Hoppa till huvudinnehållet

Få incidenter vid extrempartiets torgmöte

Publicerad:
Partiledaren Gustav Kasselstrand talade.
Partiledaren Gustav Kasselstrand talade. Foto: Göran Persson

Under tisdagen höll partiet Alternativ för Sverige torgmöte på Stora torget i Filipstad. Uppskattningsvis ett tiotal poliser var på plats för att se till att ordningen uppehölls. Förutom några få incidenter, som polisen snabbt tog om hand om, gick mötet lugnt tillväga.

Några motdemonstrationer hölls inte under mötet. Efterhand märktes det dock att flera åhörare blev allt mer provocerade av åsikterna som partiets företrädare framförde.

Polisen övervakade torgmötet.
Polisen övervakade torgmötet. Foto: Göran Persson

En person försökte rusa fram emot partiledaren, men togs snabbt omhand av polis. Senare kastade en person något föremål mot talaren Jeff Ahl, från Alternativ för Sverige.

Enligt uppgifter på partiets Facebooksida så ska det efter mötet ha kastats sten mot en bil som ägs av en partimedlem. En bilruta gick sönder.

Kastade ägg

– Vi har skrivit en anmälan om ofredande. Det var ett par unga flickor som ska ha kastat ägg mot AFS-medlemmarna, säger Christina Hallin, presstalesperson för polisen i region Bergslagen till nwt.se.

Torgmötet pågick i lite mer än en timme.
Torgmötet pågick i lite mer än en timme. Foto: Göran Persson

Hennes beskrivning av mötet är "småstökigt":

– Vi fick avlägsna fyra, fem stycken personer för störande av allmän ordning och två eller tre blev avvisade från platsen,

"Avlägsnad" betyder att polisen skjutsar bort personen en bra bit från platsen, medan den som blir "avvisad" blir tillsagd att för egen maskin söka sig bort från platsen.

Åhörare som FT pratade med var förfärade över åsikterna som framfördes under torgmötet.
Åhörare som FT pratade med var förfärade över åsikterna som framfördes under torgmötet. Foto: Göran Persson

Polisen gick in och ställde sig mellan partiets anhängare och dess meningsmotståndare för att avstyra risken för eventuella ytterligare incidenter.

Partiledaren inledde

Partiledaren Gustav Kasselstrand inledde torgmötet med att bland annat peka på den stora ökningen av socialbidrag i Filipstads kommun. Det stod klart att han verkar tycka att invandringen är förklaringen till många av dagens samhällsproblem.

Mötet hölls på Stora torget under tidig tisdagskväll.
Mötet hölls på Stora torget under tidig tisdagskväll. Foto: Göran Persson

Han ser tre politiska vägar att välja mellan: fortsatt invandring, stoppa all invandring eller att man inför ett invandringsstopp tillsammans med en återvandringspolitik. Det tredje alternativet är det partiet förespråkar.

Förfärade åhörare

FT pratade med ett par av åhörarna som förfärades av det de fick höra.

– Det är förskräckligt att han kan säga det han gör - han drar alla över en kam, menade en åhörare som också undrade om det är detta som vi ska lägga våra polisresurser på.

Om partiet Alternativ för Sverige får igenom sin återvandringspolitik kommer flygen att gå i skytteltrafik till bland annat Afghanistan, Syrien och Turkiet.
Om partiet Alternativ för Sverige får igenom sin återvandringspolitik kommer flygen att gå i skytteltrafik till bland annat Afghanistan, Syrien och Turkiet. Foto: Göran Persson

De planerar nu att försöka hålla motdemonstrationer efteråt.

– Vi kanske kan göra något för att vända detta, jag tror inte alla är negativa, menade den andra personen.

Polisen förstärker inför invandringskritiskt möteAlternativ för Sverige vill till Filipstad

Artikeltaggar

Alternativ för SverigeFilipstadFilipstads kommunGustav KasselstrandNyheterPolisenPolitikStora torget

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.