Hoppa till huvudinnehållet

Färre vuxna ska få äta gratis i skolan

Publicerad:
Färre pedagogiska måltider i skolmatsalarna kommer att spara pengar för kommunen, enligt tekniska chefen. Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Nya riktlinjer för pedagogiska måltider kan spara 300 000 kronor per år för kommunen. Det framgår av teknikutskottets ekonomiska plan för nästa år.

– Kan vi få pli på det här, räknar vi med att ro hem pengar, säger Jomark Polintan (S), ordförande i teknikutskottet.

Enligt teknikförvaltningen går det åt mer luncher än det borde inom grundskolan. Anledningen är att det - fortfarande enligt teknikförvaltningen - är omotiverat många anställda som äter gratis i skolan.

13 000 portioner färre räknar man med att behöva laga och servera, genom att styra upp regelverket. Det skulle spara 300 000 i livsmedelsinköp.

Enligt de nya riktlinjerna är det en vuxen per klass i årskurs 4-9 som får äta pedagogisk måltid med eleverna. I årskurs 1-3 är det en vuxen per femton elever.

Pedagogisk måltid innebär att lunchen är gratis för personalen, eftersom det handlar om en arbetsuppgift.

Blir dyrt

Inge Nilsson Piehl är förvaltningschef för teknik och service:

– Tittar vi på statistiken för måltidsverksamheten så är det väldigt mycket fler vuxna som äter än det borde vara om man följer riktlinjerna, säger Inge Nilsson Piehl.

Inge Nilsson Piehl, teknisk chef i Filipstads kommun.
Inge Nilsson Piehl, teknisk chef i Filipstads kommun. Foto: Lena Richardson

Alla kommunanställda får rabatt när de äter på skolan. Men de pedagogiska måltiderna är alltså gratis.

Det finns dock flera kommuner som har infört avgifter även för pedagogiska måltider. Enligt Inge Nilsson Piehl finns det dock inga planer på att införa någon sådan avgift i Filipstads kommun.

Stor besparing

Målet är nu att de nya riktlinjerna ska följas fullt ut, vilket skulle bli en rejäl besparing för kommunen.

– Vi kommer att följa upp hur många vuxna som äter på skolorna. Vi har försökt implementera detta i år - i vissa fall har det fungerat bra och vissa fall har det varit si och så.

Om inte riktlinjerna börjar följas fullt ut så utesluter inte Inge Nilsson Piehl ytterligare åtgärder.

– I värsta fall får vi fakturera respektive skola.

Rektorerna beslutar

Sten-Åke Eriksson, verksamhetschef för grundskolan, säger till FT att han inte känner till att något beslut har tagits om nya riktlinjer för pedagogiska måltider.

– Vi ska ha ett möte med förvaltningschefen framöver för att diskutera detta. Nu är det rektorerna som beslutar om antalet anställda som får ha pedagogiska måltider, säger Sten-Åke Eriksson.

Han känner till att det pågått arbete under året med att försöka styra upp denna verksamhet, men säger att det inte fattats några beslut i frågan.

Han förklarar att en pedagogisk måltid är en arbetsuppgift och därför är maten kostnadsfri.

– Det kan exempelvis handla om att lära barn att äta enligt tallriksmodellen eller att ha tillsyn så att det är lugnt i matsalen.

Vill styra upp

Jomark Polintan, ordförande i teknikutskottet, ställer sig bakom Inge Nilsson Piehls tankegångar.

– Det är en del av vår budget att styra upp den pedagogiska måltiden, säger Jomark Polintan och ger som exempel att det inte duger att som personal sitta i matsalen vid ett eget bord och äta.

– Äter man inte pedagogiskt, får man betala för lunch.

Har de fuskat menar ni?

– Fuskat och fuskat, man har väl inte haft någon struktur på det här. Det har väl varit otydligt om vilka som ska få äta och hur och vilka riktlinjer ska det vara.

Han framhåller att det gått åt fler portioner för pedagogiska luncher än vad det borde ha gjort.

Så det finns snyltgäster i skolan, typ?

– Så har det tyvärr varit, i såna fall. Kan vi få pli på det här räknar vi med att ro hem pengar.

Gratisätare i skolan ska snabbutredas

Artikeltaggar

Filipstads kommunFilipstads kommunGrundskolanInge Nilsson PiehlJomark PolintanSkola och utbildningSkolmatSten-Åke ErikssonTeknikutskottet

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.