Hoppa till huvudinnehållet

Gratisätare i skolan ska snabbutredas

Publicerad:
Nu ska bun utreda hur riktlinjerna för pedagogiska luncher efterföljs inom grundskolan. Foto: Lena Richardson

För många anställda inom grundskolan äter gratis i skolmatsalarna. Det hävdar teknikförvaltningen. Nu reagerar barn- och utbildningsnämnden på uppgifterna och tillsätter en egen utredning.

– Vi ska försöka reda ut detta snabbt, säger nämndens ordförande Torbjörn Parling.

FT avslöjade på tisdagen att teknikutskottet i sin budget för 2020 räknar med att spara 300 000 kronor på att dra ner på antalet pedagogiska luncher inom grundskolan.

Med pedagogisk lunch menas att anställda inom skolan äter tillsammans med eleverna och då bjuds på maten av kommunen. Enligt teknikutskottet går det dock åt många fler kostnadsfria luncher än vad som är motiverat, och därför vill man att antalet skärs ner.

Tjänstemännen som tagit fram underlaget har räknat på antalet portioner och jämfört med hur många det borde vara enligt riktlinjerna för hur många per klass som ska ha pedagogisk lunch.

42 för många varje dag

13 000 portioner per läsår handlar det om som kommunen skänker bort på fel sätt, enligt teknikutskottet, till en kostnad av 300 000 per år i matinköp.

– Det motsvarar 42 personer om dagen, varje skoldag, säger Torbjörn Parling, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Han ställer sig tveksam till om det verkligen är så många som äter gratis på felaktiga premisser och om det verkligen finns så stora pengar att spara.

Vid tisdagens möte med barn- och utbildningsnämnden togs dock ett enigt beslut om att Torbjörn Parling tillsammans med grundskolechefen Sten-Åke Eriksson ska se över läget.

– Vi ska försöka få ihop ett direktiv till lärare och personal som fungerar, säger Torbjörn Parling.

"Rätt och rättvisa"

Han är tydlig med att de anställda inom skolan som äter i skolmatsalen ska betala för sig, om de inte har pedagogisk lunch. Är det däremot en sådan, är det en arbetsuppgift de utför och då ska de äta utan kostnad.

– Det har nog blivit många rättvisediskussioner på skolorna, säger Patrik Fornander (M), andre vice ordförande i bun.

Han tror egentligen inte att några anställda medvetet fuskat, men:

– Vi har ett ansvar för att skattemedel inte används fel, säger han.

Torbjörn Parling har ett övergripande mål med snabbutredningen som nu dras igång.

– Jag vill att det ska vara lugn och ro, rätt och rättvisa.

Färre vuxna ska få äta gratis i skolan

Artikeltaggar

Filipstads kommunGrundskolanNyheterSkola och utbildningSkolmatSten-Åke ErikssonTorbjörn Parling

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.