Hoppa till huvudinnehållet

Bun har tappat fyra miljoner på en månad

Publicerad:
Torbjörn Parling (S) och Patrik Fornander (M) är eniga: en utredning måste till för att analysera hur prognosen kunde försämras med hela fyra miljoner på en månad.
Torbjörn Parling (S) och Patrik Fornander (M) är eniga: en utredning måste till för att analysera hur prognosen kunde försämras med hela fyra miljoner på en månad. Foto: Lena Richardson

Fyra miljoner kronor har försvunnit för barn- och utbildningsnämnden. Så mycket har prognosen för 2019 försämrats på en enda månad - och ingen vet varför.

– Vi tycker det är väldigt oroande, säger Torbjörn Parling (S).

Den kraftigt försämrade prognosen kom upp till diskussion när nämnden sammanträdde under tisdagsförmiddagen.

Prognosen pekar på ett underskott vid årets slut på 7,8 miljoner. Det är betydligt värre än prognosen politikerna fick vid förra mötet.

– Vi har tappat fyra miljoner kronor sedan förra månaden. Nu vill vi ha en analys från de ansvariga för grundskolan och gymnasiet, säger Torbjörn Parling.

Det är där större delen av underskottet ligger, men Torbjörn Parling tycker inte att han under mötet fick nog tydliga besked från tjänstemännen om vad det är som dragit iväg i ökande kostnader eller minskade intäkter.

Exempelvis tycker han att det borde synas mer effekt av de indragningar som redan gjorts inom skolan: 10 tjänster inom grundskolan och 4 på gymnasiet har tagits bort efter att Migrationsverket sagt upp alla lägenheter och antalet elever minskat.

Nu ska läget analyseras.

Genomlysning

– Det var en enig nämnd som ställde sig bakom att vi behöver en genomlysning av vad det här beror på, speciellt eftersom det kom upp så snabbt, säger Patrik Fornander (M).

Den 29 oktober ska bun ha ett nytt möte och då vill politikerna ha redovisningen. De vill också ha förslag på besparingar.

– På hur vi kommer i balans för året, säger Patrik Fornander.

– Eller går mot balans i alla fall, säger Torbjörn Parling. Jag tror inte det går att nå balans i år.

Inte så lång tid återstår av året och även om man skulle ta beslut i oktober tar det tid innan effekten slår igenom i ekonomin.

Byskolorna fredas

Ett sparförslag från tjänstemännen avfärdade bun redan i augusti. Då beslutade politikerna att säga nej till förslaget att lägga ner skolorna i Brattfors och Nordmark samt högstadiet i Lesjöfors.

Är det någon risk att förslaget det förslaget kommer upp igen nu?

– Nej, säger Patrik Fornander.

– Det finns ingenting som är statiskt, men 2020 har vi beslut på, säger Torbjörn Parling och tillägger att även nattis är fredat sedan länge.

Oeniga om budgeten

Det plötsligt uppkomna underskottet påverkar också beslutsprocessen kring budgeten för nästa år. Patrik Fornander och hans partikamrat Filip Dahlöv ville att hela budgetförslaget för bun skulle bordläggas.

– Vi kan inte lägga en budget för 2020 innan vi fått svar på vad det här beror på, säger Patrik Fornander.

– Vi har ju en budgetprocess i kommunen och vi följer den, säger Torbjörn Parling, men tillägger att om utredningen visar något som föranleder en justering av budgetförslaget, kan man ta upp det på ett extra möte med kommunstyrelsen.

Ett faktum är också att budgetmötet med kommunstyrelsen ska hållas den 23 oktober, alltså innan nästa möte med bun hålls, då utredningen ska presenteras.

Svarta hål i rymden suger upp allt i sin väg. Finns det en ekonomisk motsvarighet inom bun - det ska redas ut efter att ett stort underskott tornat upp sig.
Svarta hål i rymden suger upp allt i sin väg. Finns det en ekonomisk motsvarighet inom bun - det ska redas ut efter att ett stort underskott tornat upp sig. Foto: Zhaoyo Li / Handout

Artikeltaggar

Nyheter

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.