Hoppa till huvudinnehållet

De vill lyfta fram det goda Filipstad

Publicerad:
Ser ni hjärtat de formar? Hasse Nordlund, Monica Foogde, Dee-Anna Stolpe, Mathilda Andersson och Leif Kuhlin förbereder en glad och hjärtlig manifestation på torget.
Ser ni hjärtat de formar? Hasse Nordlund, Monica Foogde, Dee-Anna Stolpe, Mathilda Andersson och Leif Kuhlin förbereder en glad och hjärtlig manifestation på torget. Foto: Lena Richardson

De är trötta på att Filipstad ska vara det dåliga exemplet. En grupp privatpersoner med hjärtliga Hasse Nordlund i spetsen går nu ut hårt för att lyfta fram Filipstads många goda sidor.

Nästa torsdag, den 24 oktober, arrangeras en positiv manifestation på Stora torget.

Filipstad är - å ena sidan - en naturnära kommun med rikt föreningsliv, bra utbud av fritidsaktiviteter, intressant historia och många roliga evenemang.

– Det finns så mycket bra och positivt här, säger Mathilda Andersson.

Filipstad är - å andra sidan - en kommun med problem. Försörjningsstöden ligger högt, många är arbetslösa och integrationen haltar efter några år med hög asylmottagning.

Klingar negativt

Den bild av Filipstad som dominerat den senaste tiden är definitivt den sistnämnda. Aftonbladet och Expressen, Uppdrag granskning och Aftenposten, till och med New York Times - alla har de haft inslag om Filipstad där problemen varit i fokus. Företrädare för kommunen har sagt saker som att kommunen är på väg mot konkurs, och att mångmiljonbelopp måste sparas på skola och äldreomsorg. När politiker på riksnivå diskuterar kommunsektorns problem, tas Filipstad ofta som exempel.

– Filipstad klingar negativt nu, säger Mathilda Andersson - och tycker att den klangen är orättvis.

Hon är en av dem som tycker att det får vara nog nu: bilden av Filipstad måste bli mer nyanserad.

– Jag tycker inte den stämmer, den bilden som varit. Det låter ju som att det inte går att bo här, men det är en fullt fungerande kommun, säger Mathilda Andersson.

– De tar ju bara fram det negativa, säger Hasse Nordlund.

Fristående

För några i gruppen blev droppen när det extremt invandringskritiska partiet Alternativ för Sverige kom och höll ett torgmöte i Filipstad.

Även etablerade politiker på riksnivå, från rött till blått, har använt Filipstad som det dåliga exemplet. Senast i söndagens partiledardebatt i SVT nämnde Jimmie Åkesson (SD) Filipstad i ett sådant sammanhang.

Satsningen på ett positivt torgmöte är dock helt opolitisk. De som engagerat sig hittills är företagare, föreningsmänniskor - kort sagt vanligt folk som bor och/eller verkar i kommunen och vill ge en annan bild.

– Vi är helt oberoende, säger Monica Foogde.

– Vi är bara positiva! säger Hasse Nordlund.

– Jag känner att det här ska vara något kravlöst, oavsett vad bilden av Filipstad beror på eller vad som hänt, gör vi något tillsammans för att vi vill visa att det är bra här. Vi är många som tycker att det är bra i Filipstad och att det finns mycket positivt här, säger Dee-Anna Stolpe. Vi tror på Filipstad!

Lyfter det positiva

Det handlar inte om att sopa något under mattan eller skönmåla, framhåller gruppen.

– Det finns problem, men det är ju inte bara här, säger Monica.

– Det är hårda tider, men vi tror på Filipstad oavsett, säger Dee-Anna. Vi är medvetna om läget, men vi måste ju ändå kunna samla ihop oss.

– Vi får inte tappa gemenskapen, säger Mathilda.

– Vi bor ju här för att vi trivs här. Man kan inte bara lägga sig ner och ge upp, säger Hasse Nordlund.

Än så länge står de ensamma på torget, men torsdagen den 24 oktober hoppas de att torget ska fyllas med människor som vill visa att de tycker om och tror på Filipstads kommun.
Än så länge står de ensamma på torget, men torsdagen den 24 oktober hoppas de att torget ska fyllas med människor som vill visa att de tycker om och tror på Filipstads kommun. Foto: Lena Richardson

"Vi är fler, vi är många"

Att lyfta fram det positiva så att inte den negativa bilden får dominera helt, är också ett sätt att hjälpa utvecklingen på traven, hoppas de. Hör man bara negativt, så blir det ännu mer negativt, framhåller de, men med en positiv samling kan ringarna på vattnet spridas i motsatt riktning.

– Det är viktigt att visa att vi som är positiva till Filipstad är fler, vi är många! säger Monica.

De hoppas att det ska synas på torget på torsdag kväll, den 24 oktober. Den som vill tar med marschaller och kanske ett stort hjärta att hålla upp, men det räcker gott med att bara dyka upp också, hälsar arrangörerna.

Deras förhoppning är att det ska bli en samling som ger kraft och mod, värme och hjärta - och en annan, positivare bild av Filipstad.

Parollen, eller namnet på satsningen, visar vägen:

– Filipstad - en fantastisk kommun! säger Hasse Nordlund.

Det bästa med Filipstad

Artikeltaggar

FamiljFilipstadFilipstads kommunIntegrationKommunekonomiManifestationerNyheterStora torget

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.