Hoppa till huvudinnehållet

Avstod inbjudan till att snyltäta

Publicerad:
Jomark Poilntan (S) är ordförande i teknikutskottet. Han har inte nappat på inbjudan att komma till Åsenskolan och "snyltäta. Foto: Göran Persson

I en insändare i FT den 11 oktober fick Jomark Polintan (S), ordförande i teknikutskottet, och Inge Nilsson Piehl, teknisk chef i Filipstads kommun, en inbjudan att komma och "snyltäta" på Åsenskolan.

De har inte nappat på inbjudan - men skickat ett svar till personalgruppen.

Insändaren skrevs efter att FT berättat om de nya riktlinjerna för pedagogiska luncher. Personalen menar att det är ett steg i fel riktning att minska antalet pedagogiska luncher.

Pedagogisk lunch stärker relationerna i skolan

Jomark Polintan och Inge Nilsson Piehl har varken nappat på inbjudan till matsalen eller skickat något insändarsvar till FT, men däremot har de mejlat till personalen.

– I mejlet beskrev vi dels riktlinjerna och att vi ser att det har varit dålig information som inte har gått ner till personalen som det här berör, säger Jomark Polintan och förklarar att de även berättade om varför de nya riktlinjerna tagits fram.

– Vi svarade även att det ändå alltid är rektorn som bestämmer vad som är rimligt antal personal som äter pedologisk lunch. Tycker rektor och/eller personal att riktlinjerna är för stränga och att det inte funkar så får de ta en diskussion med kostenheten. Det kanske finns elever med speciella behov så att man får sätta in mer resurser.

Han säger också att det varit en bra diskussion på Strandvägsskolan mellan kostverksamheten och rektorn där.

– Skolan behöver göra arbetet med att förankra informationen, det har de också fått i uppdrag från barn- och utbildningsnämnden.

Kopierat koncept

Beslutet om de nya riktlinjerna har tagits av kostchef Elisabet Lindeblad. Konceptet har kopierats från Arvika kommun.

– Kostchefen har tagit beslutet. Vi har inte tagit beslut i utskottet utan tjänstepersonerna har fått i uppdrag att se till att ekonomin är i balans 2020 och då var det här ett av förslagen. Förslaget går i gång nu från höstterminen 2019 och in i ett skarpt läge från årsskiftet, säger Jomark Polintan.

Men arbetet med att införa de nya riktlinjerna för pedagogiska riktlinjer har alltså påbörjats redan i år. Han förklarar att förslaget har kommunicerats och godkänts i kommunens ledningsgrupp med förvaltningschefer samt föredragits i kommunens budgetberedning.

Måste inte ett sådant här beslut tas i utskottet?

– De har informerat oss ganska mycket, men visst kan vi symboliskt ta ett sådant beslut.

FT har förgäves sökt Elisabet Lindeblad för en kommentar.

Färre vuxna ska få äta gratis i skolanGratisätare i skolan ska snabbutredas

Artikeltaggar

ÅsenskolanElisabet LindebladFilipstadGrundskolanJomark PolintanNyheterSkolmatStrandvägsskolanTeknikutskottet

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.