Hoppa till huvudinnehållet

Liten krets inom S äger kommunalrådsfrågan

Publicerad:
Åsa Hååkman Felth och Jomark Polintan är de två kandidaterna till kommunalrådsposten, som Per Gruvberger lämnar. Foto: Lena Richardson

Vem blir nästa kommunalråd i Filipstad? Avgörandet närmar sig och det är en liten krets som har makten över frågan.

Per Gruvberger tänker avgå som kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd. Två personer kandiderar till att ta över. Ska det bli Jomark Polintan eller Åsa Hååkman Felth som får förtroendet att leda kommunen, åtminstone fram till nästa val?

Den frågan avgörs inom de lokala Socialdemokraterna, och det är en liten krets som äger frågan. Det har partiet kommit fram till när stadgarna specialstuderats.

Bara fem

– Det är fullmäktigegruppens styrelse och arbetarekommunens verkställande utskott som röstar. Det är sju personer, men två av dem är diskvalificerade, säger Torbjörn Parling.

Torbjörn Parling har haft mycket att reda ut kring hur ett fyllnadsval av nytt kommunalråd egentligen går till.
Torbjörn Parling har haft mycket att reda ut kring hur ett fyllnadsval av nytt kommunalråd egentligen går till. Foto: Lena Richardson

De två diskade är förstås de båda kandidaterna. De som återstår är Torbjörn Parling, Ann-Marie Rosö, Olle Engström, Britt-Marie Wall och Lillvor Eriksson.

Det är en väldigt liten grupp som ska avgöra frågan?

– Ja, men det är enligt stadgarna. Vi hade direktkontakt med Sveavägen 21 i fredags, säger Torbjörn Parling och syftar förstås på Socialdemokraternas partihögkvarter i huvudstaden.

"Äger frågan"

Under onsdagen ska Torbjörn Parling och de andra inblandade ha ett nytt möte där man ska gå igenom förutsättningarna och besluta om när omröstningen ska hållas.

– I mitten på november tror jag att det kommer att bli, säger han.

I dagsläget håller han dörrarna öppna både för att den lilla gruppen tar beslutet, och för att gruppen delegerar frågan till antingen fullmäktigegruppen eller ett allmänt möte med partiets medlemmar.

– Det är vi fem som äger frågan, men vi får se efter onsdag.

När ett beslut så småningom är fattat om vem Socialdemokraterna vill ha vid styret, förs det fram till slutgiltigt beslut i kommunfullmäktige. Formellt sett är det ett fyllnadsval, eftersom Per Gruvberger väljer att avgå under en pågående mandatperiod.

Gruvberger slutar tidigare än planeratFilipstad sämst i klassen på inkludering

Artikeltaggar

Åsa Hååkman ErikssonDemokratiFilipstads kommunFullmäktigeJomark PolintanNyheterPer GruvbergerPolitikSocialdemokraternaTorbjörn Parling

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.