Hoppa till huvudinnehållet

Näst ut på operabion: Romanen som blev två operor

Publicerad:
Reporter Lena Richardson
Lena Richardson
lena.richardson@nwt.se
Manon är en "stor" föreställning, med mycket folk på scenen, storslagna fester och starka känslor.
Manon är en "stor" föreställning, med mycket folk på scenen, storslagna fester och starka känslor. Foto: Metropolitan

En tragisk skönhet står i centrum i lördagens operabio på Folkan: Manon, den vackra flickan som rymmer med sin kärlek.

Det finns två operor om Manon, en med musik av Puccini och så den som visas på operabion på lördag, den 26 oktober, av Jules Massenet.

Båda baseras på en roman av Abbé Prévost och berättelsen handlar om kärlek, längtan efter det vackra och dramatiken som uppstår när verklighet och drömmar möts - ofta med en skräll.

Romanen Manon Lescaut kom ut 1731 och Massenets operaversion hade urpremiär i Paris 1884.

Bakom kulisserna

Under lördagskvällen sänds Metropolitans uppsättning Manon direkt från New York och Folkan bio i Filipstad är en av biograferna som sänder. Speltiden är 3 timmar och 55 minuter inräknat pauserna då operabiopubliken bland annat får se intervjuer med sångarna och inte minst får kika in bakom kulisserna på anrika Metropolitan, där uppsättningen ges.

I rollerna ses Lisette Oropesa (Manon), Michael Fabiano (Le Chevalier des Grieux), Carlo Bosi (Guillot de Morfontaine), Artur Ruciński (Lescaut), Brett Polegato (de Brétigny), Kwangchul Youn (Comte des Grieux). Laurent Pelly står för regin, dirigent är Maurizio Benini.

Härnäst på operaprogrammet på Folkan väntar Puccinis Madama Butterfly den 9 november.

Artikeltaggar

FamiljFilipstadFolkan bioNöje/KulturOpera

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.