Hoppa till huvudinnehållet

Buns chockprognos i fokus - budgetbeslut flyttas

Publicerad:
Förvaltningschefen Jan-Erik Andrén fick svara på frågor om buns plötsligt ökande underskott, men kunde inte ge ett heltäckande svar på varför prognosen kunde försämras med 4 miljoner från en månad till en annan.
Förvaltningschefen Jan-Erik Andrén fick svara på frågor om buns plötsligt ökande underskott, men kunde inte ge ett heltäckande svar på varför prognosen kunde försämras med 4 miljoner från en månad till en annan. Foto: Lena Richardson

Kommunstyrelsen var inte redo att ta beslut om budgetförslaget för 2020 vid onsdagens möte.

Oklarheter kring barn- och utbildningsnämndens ekonomi ledde till ett återremissyrkande som gick igenom. Nu blir det ett nytt möte den 4 november och då ska en analys av läget i bun vara gjord.

Det största ärendet på dagordningen vid kommunstyrelsemötet på onsdagen var den ekonomiska planen för 2020 till 2022. Det var dock på en annan punkt orosmolnet seglade upp, som kom att flytta fram avgörandet av budgetfrågorna.

Som FT tidigare berättat har barn- och utbildningsnämnden fått en prognos för årets verksamhet, som plötsligt visar på ett mycket större underskott än tidigare beräknat.

Försökte förklara

Den frågan kom upp när kommunstyrelsen fick en budgetuppföljning av hela kommunens verksamhet. Buns förvaltningschefen Jan-Erik Andrén försökte ge en förklaring till hur prognosen kunde försämras med hela fyra miljoner på en månad.

En heltäckande bild finns inte än, men han framhöll två delar: dels handlar det om interkommunala ersättningar för gymnasieelever som inte kom med på rätt sätt i den föregående prognosen. Dels handlar det om att de uppsägningar av tjänster som gjorts inom skolan inte slagit igenom som beräknat.

– Vi har 13 personer färre i verksamheten nu i höst än vi hade i våras, men det syntes inte i redovisningen efter september, förklarade han.

"Har inte facit"

Enligt Andréns utsaga inför kommunstyrelsen, är prognosen på ett minus på cirka åtta miljoner ett "värstascenario" och han tror inte att det verkligen kommer att bli så.

Caes Hultgren, kommunchef, berättade om kommunens budgetförutsättningar. Efter yrkande från Patrik Fornander (med ryggen mot kameran) som Per Gruvberger instämde i, flyttas dock budgetbesluten fram till ett extrainsatt ks.
Caes Hultgren, kommunchef, berättade om kommunens budgetförutsättningar. Efter yrkande från Patrik Fornander (med ryggen mot kameran) som Per Gruvberger instämde i, flyttas dock budgetbesluten fram till ett extrainsatt ks. Foto: Lena Richardson

Kommunchefen Claes Hultgren framhöll att det är viktigt att ta reda på vad som orsakat den snabba prognosförsämringen.

– Det är oerhört viktigt att vi får klarhet i exakt vad det här beror på. Vi måste arbeta fram ett svar. Jag har inte heller facit, sa han.

"Mycket gissande"

Politikerna var inte helt nöjda med beskeden om bun-ekonomin.

– Det blir väldigt osäkert det här, tyckte Christer Olsson (M).

– Nu blir det mycket gissande, instämde Patrik Fornander (M).

De ville därför avvakta ett kommande möte med barn- och utbildningsnämnden, den 29 oktober, innan beslut tas om nästa års budget. Till det mötet är en mer ingående analys utlovad.

– Vi har väldigt mycket inte klart för oss. Vi yrkar på återremiss och att vi har ett extra ks, efter bun-mötet, sa Patrik Fornander.

Morgonmöte

Så blev det också. Efter en paus för diskussioner i partigrupperna, återkom kommunalrådet Per Gruvberger (S) med beskedet att S bifaller återremissyrkandet.

– Det är bättre att vi känner att alla är med och tycker att man har fått relevant underlag, än att vi ska trycka igenom det, säger han till FT.

Det extrainsatta mötet om budgetförslaget kommer att hållas på morgonen den 4 november. Med ett beslut då, hinner förslaget ändå tas upp som planerat på fullmäktigemötet den 14 november.

Artikeltaggar

Barn- och utbildningsnämndenBudgetarChrister OlssonClaes HultgrenEkonomiFilipstads kommunFilipstads kommunJan-Erik AndrénKommunekonomiNyheterPatrik FornanderPer GruvbergerPolitik

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.