Lätt att skriva positivt om Filipstad

Debatt
PUBLICERAD:
Det finns mycket bra och fint i Filipstads kommun, framhåller Bosse Landberg.
Foto: Lena Richardson
När jag i förra veckan läste i FT att det skulle bli en manifestation om det positiva i Filipstad, så började jag genast att knåpa ihop en enkel låt, där alla skulle kunna sjunga med i refrängen: ”Filipsta', en toppensta', Filipsta' där trivs vi bra!”.

Knappast något för ett nobelpris i litteratur, vilket jag å andra sidan kan vara glad för, med tanke på Svenska Akademiens bristande omdöme. Man vill ju inte hamna i dåligt sällskap.

Tyvärr dök det upp förhinder för att delta på torget, så istället några rader om en stad, som det är lätt att skriva positivt om. Stadsparken med Skillerälven och Monitorholmen, blomsterarrangemangen på sommaren och ljusuppsättningarna under den mörka tiden, välskötta infarter, trevliga butiker och matställen, hantverkare och verkstäder, Oxhälja och Filibjur, Färnsjörepa och Långlialopp, statyerna med Nils Ferlin och Gunde Johansson och mycket mer.

Filipstad är lagom stort för att man ska slippa känna sig som Crocodile Dundee i New York. Här hejar man på varann när man möts på gatan, och ofta stannar man en stund för ”att stri” lite, alltså småprata vänligt med varann.

Filipstad är mer än själva staden. Filipstad är en kommun fylld av pärlor, från Nykroppa i söder till Nordmark, Lesjöfors och Rämmen i norr, från Brattfors i väster till Persberg, Gåsborn och Älvsjöhyttan i öster. Överallt sjuder det av föreningsaktiviteter av alla slag, hembygdsföreningar, idrottsklubbar och många andra verksamheter för både gammal och ung.

Svenska kyrkan och frikyrkan bidrar också till livskvaliteten i kommunen, med kör och konsertverksamhet, barn och ungdomsverksamhet, gudstjänster och sammankomster av olika slag, öppna för alla.

Filipstads kommun är relativt liten. Det är nära till politiker och tjänstemän, jämfört med hur det kan vara i en större kommun. Fattar någon galet beslut, så får han eller hon genast på pälsen, och kan faktiskt ändra sig, bara förutsättningarna finns. Mera sällan kommer det ett hurra för bra jobb, så varsågoda, här kommer en ros till er i kommunhuset för allt bra ni åstadkommer för oss gnällspikar.

Visst finns det problem i kommunen, precis som på så många andra platser i så kallad glesbygd. Dock överväger det positiva, och det med råge. Och problemen går att lösa tack vare alla goda krafter som finns i Filipstads kommun.

Vilket är att föredra? Positiv eller negativ livssyn? Bägge sorterna smittar, så låt oss vaccinera oss mot negativism, och smitta varandra med positivism.

Bosse Landberg

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.