Hoppa till huvudinnehållet

Persberg farligt nära att försvinna - som tätort

Publicerad:
Förhoppningen att även befolkningssiffran så småningom ska peka uppåt i Persberg.
Förhoppningen att även befolkningssiffran så småningom ska peka uppåt i Persberg. Foto: Lena Richardson

Förra året hade Filipstads kommun fyra tätorter med fler än 200 invånare. Det är ingen förändring jämfört med 2015, visar statistik från SCB.

Persberg börjar dock hamna farligt nära spärren för att få kallas tätort.

En tätort består av bebyggelse med minst 200 invånare, enligt SCB:s definition.

Tätorterna i kommunen är Filipstad, 6 477 personer, Lesjöfors, 791 personer, Nykroppa, 775 personer, och Persberg, 217 personer.

Den aktuella folkmängden gäller den 31 december 2018.

Tidigare var det dock fem tätorter i kommunen, eftersom Nordmark då hade fler än 200 invånare. Nordmark försvann som tätort 2015.

Flest i tätorter

I hela landet finns det 2 011 statistiska tätorter. SCB konstaterar att det vid utgången av 2018 var 87 procent av landets befolkning som bodde i tätorter, vilket innebär 8,9 miljoner människor. Under de senaste 100 åren har det skett en dramatisk förändring där befolkningen flyttat från områden utanför tätorter till tätorter.

Mellan 2015 och 2018 ökade faktiskt befolkningen utanför tätorter i Sverige. Det är första gången detta skett sedan 1990.

Artikeltaggar

BefolkningFilipstadGlesbygdLesjöforsNordmarkshyttanNyheterNykroppaPersbergSCB

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.