Hoppa till huvudinnehållet

Djupdykning i simhallsfrågan

Publicerad:
Kaffe med dopp i bassängen - dock utan vatten. Christer Olsson, Ulf Söhrman och Lotta Jonsson bjöds på fikastund i den tömda bassängen.
Kaffe med dopp i bassängen - dock utan vatten. Christer Olsson, Ulf Söhrman och Lotta Jonsson bjöds på fikastund i den tömda bassängen. Foto: Privat

På måndagen var den stängda simhallen uppe till diskussion i teknikutskottet.

Redan i veckan som gick gjorde dock några politiker en djupdykning i frågan. Moderaterna mötte simklubben och dykarklubben, och bjöds på fika på bassängbottnen.

Simklubben och dykarklubben gjorde gemensam sak och bjöd in politikerna till en fikastund i den torrlagda bassängen. De fick också en rundvandring i anläggningen, vars stängning gjort både dykare och simmare husvilla.

– Den här gången var det Moderaterna och nu jobbar vi på att få träffa Socialdemokraterna också, säger Thomas Jansson, Filipstadsambassadör och i många år engagerad inom Filipstads simklubb.

Starkt hälsoperspektiv

Han var den som tog initiativet till mötet. Han framhåller att stängningen inte bara påverkar simmarna mycket, utan ser den som en större hälsofråga.

– Totalt på ett år genomförs nästan 80 000 bad i simhallen. 37 000 av dem syns i statistiken för entréavgifter, men sedan får man lägga till skolbad och olika föreningar: vattengympa, dykarklubb och simklubb. Det är ett gigantiskt hälsoperspektiv på det hela och i det perspektivet är stängningen ingen bra grej, säger Thomas Jansson.

Thomas Jansson på en bild från OS i Peking 2008. Han har engagerat sig i simhallsdebatten i Filipstad, inte bara för simmarnas skull utan även för folkhälsan.
Thomas Jansson på en bild från OS i Peking 2008. Han har engagerat sig i simhallsdebatten i Filipstad, inte bara för simmarnas skull utan även för folkhälsan. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Varje måndag sen 72

För de aktiva i simklubben innebär stängningen att de måste åka till Deje och Storfors för att simträna. För dykarklubben innebär det både att deras veckoträffar ställs in och att de inte kan hålla utbildningar för nya intresserade.

– Nu har vi gjort så att vi kontaktat Karlskoga dykarklubb och frågat om de kan tänka sig att ta hand om deltagare härifrån också och vi har fått ett positivt svar, säger Anders Angberg i dykarklubben.

Han befarar dock att nyrekryteringen till klubben försvåras om utbildningen sker på annan ort, och berättar också att dykarklubben träffats i simhallen varje måndag sedan 1972.

"Pengarna avgör"

Bristerna i simhallen som ledde till akut stängning i våras har utretts och diskuterats, och än är inget beslut i sikte. Utredningarna hittills visar att det inte finns några snabba, enkla lösningar och Anders Angberg låter inte särskilt hoppfull.

– Det handlar till syvende och sist om pengar och det ser inte ut att kunna bli något de närmaste åren. Även om det förstås är tråkigt för vår klubb får vi ha respekt för att det är ganska mycket pengar vi pratar om, säger han, men konstaterar också att skolorna har ansvar för att alla barn ska lära sig simma.

Har förslag

Thomas Jansson ser fram emot att diskutera möjliga lösningar med fler politiker. Kanske är han den Filipstassare som sett allra flest simbassänger - han har arbetat med simning i decennier och bland annat varit svensk förbundskapten - och han har en hel del tankar om hur Filipstads prekära simhallsläge kan brytas.

– Men vi har bestämt att inte föra någon debatt i media för att inte få några låsningar och ingen pajkastning, säger han.

Behöver betänketid

Hur gick det då vid teknikutskottets möte på måndagen? Fastighetschefens utredning presenterades, men inga beslut togs i sak.

Utskottets ordförande Jomark Polintan (S) framhåller att det är svåra avvägningar som väntar.

– Här krävs en hel del betänketid. Vi var överens om att det finns en hel del frågetecken kvar som behöver redas ut. Vi vet att det kommer att ta tid.

Men ju längre ni funderar, desto längre tar det också tills en simhall kan stå klar. När är ni redo att ta beslut om hur det ska bli?

– Jag har ingen aning. Jag vet faktiskt inte. I dagsläget är vi inte redo att ta ett beslut. Det är så stora pengar och måste vara välgrundat, när det går upp till fullmäktige för beslut, säger Jomark Polintan.

Renovera eller bygga nytt – så ser prislappen utÖdesbeskedet om simhallen dröjerTufft besked om stängda simhallenMånga frågor men få svar om simhallenKommunen akutstänger simhallen

Artikeltaggar

Christer OlssonFikaFilipstadFilipstads kommunFilipstads simhallJomark PolintanLotta JonssonModeraternaNyheterPolitikSimhallSocialdemokraternaThomas JanssonUlf Söhrman

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.