• idag
  3 juni
  19°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  4 juni
  19°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  5 juni
  15°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  6 juni
  13°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   3.0 mm
 • söndag
  7 juni
  15°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Bra med diskussion, men stå för dina beslut

Debatt
PUBLICERAD:
Skolbygge på gång - eller inte? Filipstad tvekar. Nu svarar Per Gruvberger på ett tidigare inlägg från Nils-Erik Mellström (C).
Foto: Lena Richardson
Replik till Nils-Erik Mellström (C), FT 8 november.
Den 15 mars i år beslutade ett enigt kommunfullmäktige att anslå 8 miljoner till en projekteringsfas av ny skola för Filipstads tätort. Detta efter cirka 10 års utredande om ny skola eller rustning av Strandvägsskolan är bästa väg.

Där godkändes även förslag till förfrågningsunderlag som innebar att projekteringen skulle ske genom så kallad partnering, vilket innebär i ett nära samarbete mellan beställare och utförare. Beslut om skolan ska byggas eller inte tas efter denna fas när ett pris på projektet finns framtaget. Att avbryta den fas vi är nu är i, vilket centern med flera föreslår, innebär att kommunen kommer att bryta ingånget avtal som skrivits på ett enigt fullmäktiges uppdrag. Det kommer att kosta och inget användbart material kommer fram.

Vi håller med om att personalens arbete är huvudsaken för kvalitén på skolans arbete, men det hindrar inte att funktionsdugliga lokaler behöver planeras för att klara verksamheten på sikt. De siffror Mellström nämner var kända när han var med och tog beslutet om start av projekteringen.

I diskussionen om planeringen av nya skolan har borgerligheten inte varit en förespråkare av ett så litet projekt som möjligt, utan varit mån om att projektet ska innehålla ny sporthall med ordentligt läktarutrymme. Något som även vi förespråkat. Men nu är det nog dags att fundera på hur vi ska klara framtida planering av skola på sikt inom begränsade ekonomiska resurser. Då behöver vi ta bort de flesta skygglappar och planera utifrån den situation vi är i och inte en vi önskar att vi var i.

Även upprustning av Strandvägskolan kostar, små skolor kostar i underhåll, små enheter kostar betydligt mer i personal per elev, skolskjutsar kostar, rekrytering av lärare och annan personal, kost och städ kostar mer ju fler och större lokaler vi har...

Allt detta, och säkert mer därtill, ska vägas samman så att vi har råd att ha så många och bra lärare som möjligt för att ge en god utbildning som ger en bra start i livet...

Vad är bäst organisation för att lärarna ska få bäst möjligheter att ge bra undervisning? Hur ska skolan organiseras så att alla elever får en likvärdig och bra utbildning? Det ska ske i en begränsad budget där vi behöver låta nya förslag vara uppe till diskussionen, utan att såga förändringar innan de är värderade.

Vill du vara med i den diskussionen, Mellström, och lyssna på lärarfacket, rektorer, elever och föräldrar för att få en fortsatt bra utveckling av skolan i Filipstad?

Per Gruvberger

(S)

Många faktorer ska vägas samman för en fortsatt utveckling av skolan i Filipstad, framhåller Per Gruvberger, kommunalråd, i sitt inlägg.
Foto: Lena Richardson
Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.