Buns ekonomiska läge har försämrats ytterligare. Nu pekar prognoserna på ett underskott på närmare nio miljoner i år - en miljon värre än senaste prognosen.
Krisen kan leda till både uppsägningar och nedläggningar av gymnasieprogram, spår tjänstemännen som gjort prognosen.
FT har i flera omgångar under hösten uppmärksammats buns budgetproblem. Det handlar dels om ett växande underskott, dels om att ansvariga tjänstemän haft svårt att förklara vad underskotten beror på.
Prognosen förändrades dessutom snabbt. Från ett bun-möte i september till nästa i oktober, försämrades prognosen för helåret med fyra miljoner.
"En miljon till"
Då, i början av oktober, pekade prognosen plötsligt på ett minus på 7,8 miljoner kronor för barn- och utbildningsförvaltningen.
Nu är läget ännu värre.
– Det har blivit en miljon till, konstaterar Torbjörn Parling, nämndens ordförande.
Var ni beredda på att det?
– Beredd och beredd... man hoppas ju i alla fall att det inte ska bli så, men det finns också förklaringar bakom siffrorna.
Värre än värstascenariot
Det kan också noteras att buns förvaltningschef Jan-Erik Andrén vid ett möte i kommunstyrelsen i oktober kallade prognosen på minus 7,8 miljoner för ett värstascenario, och framhöll att han inte trodde att det verkligen kommer att bli så stort.
Nu gick det istället i motsatt riktning, enligt senaste prognosen.
Lägre intäkter
Inom grundskolan ligger prognosen efter januari till oktobers verksamhet på ett minus på 6,0 miljoner, inom gymnasiet på 4,2 miljoner.
Eftersom några verksamheter, bland annat förskolan, går på plus, sätts totalsumman för hela barn- och utbildningsnämndens till en minusprognos på 8,9 miljoner.
I redovisningen som politikerna fick vid tisdagens möte, anges att det negativa utfallet främst beror på lönekostnader, minskade asylintäkter och minskade statsbidrag.
Att prognosen blivit en miljon sämre på en månad förklaras i handlingarna med en ökning på den interkommunala ersättningen på gymnasiet.
Kort sagt: intäkterna har blivit lägre och kostnaderna högre än vad man räknade med när budgeten för 2019 gjordes.
Ger upp 2019
Att komma innanför budgetramarna för 2019 har bun nu gett upp. Möjligen kan man putsa siffrorna.
– Som jag ser det nu, är det här året i stort sett kört. Nu tror jag att vi får ta nya tag med rutiner och uppföljningar och kanske utbildningar för att få koll på det här, säger Torbjörn Parling.
Han berättar också att förvaltningen håller på att ta fram verktyg för att det ska bli lättare att följa ekonomins utveckling över året.
Men tycker du själv att du fått en tydligare bild nu av vad det växande underskottet beror på?
– Ja, det har jag.
Patrik Fornander är inte lika övertygad:
Patrik har tappat förtroendet för förvaltningsledningen"Återhållsamhet"
Av handlingarna som nämnden fick från tjänstemännen framgår också några tankar om åtgärder.
Gymnasiechefen skriver att det kan bli aktuellt med programnedläggningar och uppsägningar.
– Men han säger till oss att han inte tror så mycket på programnedläggningar. Då kan eleverna söka sig ut för att gå i andra kommuner och då ökar de interkommunala ersättningarna vi ska betala istället, säger Torbjörn Parling.
Grundskolans verksamhetschef skriver om "mycket stor återhållsamhet" på vikarier och övriga kostnader.
Räcker det?
– Det räcker nog inte det heller. Det blir en tajt budget för 2020, säger Torbjörn Parling.
Småskolor kvar - tills vidare
Tidigare i år kom tjänstemannaförslag om att spara pengar genom att stänga skolorna i Brattfors och Nordmark och flytta högstadiet på Stålvallaskolan till Filipstad. Det sa bun nej till i augusti och det beslutet står fast, enligt Parling, som dock lägger in en brasklapp:
– Det finns inget annat beslut än det som gäller 2020, men vi måste väl titta på alla saker. Det är inget område som är fredat.
Buns chockprognos i fokus - budgetbeslut flyttasBun har tappat fyra miljoner på en månadBun går mot minus i år