Hoppa till huvudinnehållet

SD-politiker tar Filipstad som katastrofexempel

Publicerad:
Filipstad är på väg mot katastrof, hävdar en SD-politiker från Partille i en motion till SKLs kongress, med utgångspunkt från vad han såg i SVTs Uppdrag granskning. Foto: Lena Richardson

När SKL samlas till kongress i Linköping den 27-28 november tas Filipstad i en motion upp som ett exempel på en kommun på väg mot katastrof.

Filipstads kommunalråd Per Gruvberger (S) är ombud på kongressen, men det är inte han som skrivit motionen utan den har författas av en Sverigedemokrat från Partille.

"Står kommunerna inför sin värsta ekonomiska utmaning någonsin?" är frågan som Matz Dovstrand (SD) ställer i sin motion till kongressen.

Han är ombud för SD i Västra Götaland och föreslår i sin motion att SKL ska utreda det ekonomiska läget i medlemskommunerna, "på grund av migrationen just nu och med prognos framåt."

Uppdrag granskning

Han hänvisar till en ekonomirapport som SKL kom med i maj, som visade att var fjärde kommun har budgetunderskott nu, vilket enligt motionären ska vara den högsta siffran sedan finanskrisen.

Som exempel tar Matz Dovstrand Filipstad och hänvisar till Uppdrag gransknings program om kommunen, migrationen och arbetslösheten. Enligt Dovstrand visade programmet "hur Filipstad går mot en katastrof, på grund av migrationen".

"Nu måste man skära i välfärden för att få ihop ekonomin", skriver han och hävdar också att det finns fler drastiska exempel i Kommunsverige.

– SKL bör göra en utredning om läget idag och dessutom göra en prognos för hur situationen kan utvecklas. Detta kan vara den värsta ekonomiska krisen någonsin för Sveriges kommuner. Fakta måste fram, skriver SD-politikern.

Filipstad nämns i ytterligare en motion från Sverigedemokraterna. Då handlar det om ett förslag om att SKL ska uppmana regeringen att vidta "de åtgärder som krävs för att kunna omöjliggöra för IS-terrorister att återvända till Sverige." Filipstad är en av de 41 kommunerna som fanns med på en Säpolista som motionären Heikki Klaavuniemi (SD) hänvisar till och räknar upp.

Lokala politiker

Om det blir debatt kring bilden av Filipstad återstår att se, men åtminstone ett av ombuden skulle kunna ge en direktrapport om läget i den lilla Bergslagsstaden: Filipstads kommunalråd Per Gruvberger (S) är ett av ombuden.

Han är den ende Filipstadspolitikern som har en plats som ordinarie kongressombud, framgår av listorna som SKL skickat ut inför mötet.

Bland ersättarna finns fler från Filipstadsområdet: Johnny Grahn (SD), Anders Nilsson (V), Nils-Erik Mellström (C) och Christer Olsson (M).

Ingen av Filipstadspolitikerna har lämnat in några motioner till kongressen.

Ska byta namn

Förutom att ta ställning till sammanlagt 72 motioner som skickats in från ombud över hela landet, ska SKL-kongressen bland annat ta ställning till hur organisationens arbete ska inriktas de närmaste fyra åren. Ett styrdokument har tagits fram med ämnen som demografi, hälso- och sjukvård, utbildning och omsorg, välfärdens finansiering, arbetsgivarrollen, integration, arbetsmarknad, klimat och infrastruktur.

En viktig punkt på kongressen är även att SKL ska byta namn. Sveriges kommuner och landsting ska istället bli Sveriges kommuner och regioner, SKR.

Värmlänningen Anders Knape är SKL:s ordförande.
Värmlänningen Anders Knape är SKL:s ordförande. Foto: Claudio Bresciani/TT
Mörk bild av Filipstad - men kommunchefen nöjd med effektenBert Karlsson: Filipstad får skylla sig självaDe vill lyfta fram det goda FilipstadFilipstad i Uppdrag granskning: "På väg mot katastrof"

Artikeltaggar

FilipstadInrikes/utrikesKommunpolitikLinköpingMigrationNyheterPartillePer GruvbergerPolitikSKLSverigedemokraterna

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.