Hoppa till huvudinnehållet

Patrik har tappat förtroendet för förvaltningsledningen

Publicerad:
Patrik Fornander (M) är fortsatt kritisk mot redovisningen av ekonomin inom bun.
Patrik Fornander (M) är fortsatt kritisk mot redovisningen av ekonomin inom bun. Foto: Lena Richardson

"Ytterst anmärkningsvärt". Så tycker Patrik Fornander (M), andre vice ordförande i bun, om förvaltningsledningens sätt att tackla den ekonomiska utvecklingen. Han anser att det fortfarande inte getts klara besked om varför krisen uppstått.

– Man måste utkräva något slags ansvar för att man ser budgeten som något slags rekommendation, dundrar han.

Ekonomi inom bun går inte ihop och underskottet har dessutom vuxit.

Vad det beror på har varit ett diskussionsämne hela hösten och Patrik Fornander har många synpunkter både på hur förvaltningsledningen fungerat i sak och hur de redovisat problemen för politikerna.

Han anser att politikerna exempelvis, trots ett enigt beslut om saken, ännu inte fått en fullödig redovisning av hur buns prognos kunde försämras med fyra miljoner på en månad. Vid tisdagens nämndmöte gavs dessutom beskedet att prognosen försämrats med ytterligare en miljon sedan senaste mötet.

"Blir ju tokig"

– Ser dom vår budget som en rekommendation och skiter i att redovisa vad en enig nämnd beslutat om att de ska göra är det bedrövligt dåligt och klart anmärkningsvärt. Man blir ju tokig! säger han och är synbart upprörd, fortfarande ett par timmar efter mötet.

Han går så långt att han säger att han tappat förtroendet för förvaltningsledningen.

"Se över ansvarsdelen"

– Jag tror faktiskt att vi måste se över ansvarsdelen här. Hur förvaltningen sköts, med anledning av att man inte redovisat det som nämnden beslutat att man skulle göra.

Hans kritik handlar framför allt om förvaltningschefen Jan-Erik Andrén, men frågan om han hänger löst passar han vidare till majoriteten - det är deras sak att avgöra, anser han, men han är tydlig med en sak:

– När förvaltningen beter sig så här, har de inte mitt förtroende. Om majoriteten har förtroende för hur styrningen fungerar, är det deras sak. Parling får ta en fundering över hur han tycker det går.

Fornander hävdar också att skiljelinjen i mycket av debatterna i bun i år gått inte mellan de olika politiska lägren utan mellan politik och tjänstemän.

– Vi är överens politiskt om många av de här frågorna.

"Omöjlig" sparförslag

Det gäller till exempel en del radikala sparförslag som kom upp i budgetberedningen. Patrik Fornander hade redan tidigare i höstas synpunkter på de sparförslag som förvaltningschefen la fram i våras.

– Han hade sex förslag, bland annat nedläggning av skolor, nattis och fritidsgårdar. Alla de förslagen som är ogenomförbara. Det baserade han hela sitt sparförslag på, fast han visste att det finns en hundraprocentig politisk majoritet mot det. Nattis till exempel har vi varit överens om i 20 år att vi inte ska lägga ner.

Bun sa mycket riktigt nej:

– Och han hade ingen plan B och det är det vi ser effekten av nu, säger han och pekar på bun-handlingarna med alla minustecken i.

Viktigt reda ut

Patrik Fornander tycker fortfarande inte att tjänstemännen lyckats reda ut hur ekonomin kunnat bli så dålig på så kort tid. I en protokollsanteckning uttrycker han sitt missnöje med att nämnden "inte heller denna gång" fick någon "detaljerad redovisning av orsakerna till de stora skillnaderna mellan uppföljningstillfällena avseende grundskolan och gymnasiet".

– Ytterst anmärkningsvärt! skriver han också.

I handlingarna som politikerna fick vid tisdagens möte finns uppräknat hur det gått för de olika verksamheterna, men han tycker inte att man tydligt visat varför underskotten uppstått, på detaljnivå. Det kan bli ödesdigert för framtiden, befarar han.

– Om de inte reder ut vad det beror på, får vi samma resultat 2020 - om man inte identifierar orsakerna.

Ny miljonsmäll för bun

Artikeltaggar

Barn- och utbildningsförvaltningenBarn- och utbildningsnämndenFilipstadFilipstads kommunJan-Erik AndrénNyheterPatrik Fornander

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.