Att bara prata hjälper inte Iran

Debatt
PUBLICERAD:
Kraftigt höjda bränslepriser har lett till stora protester på ett stort antal platser i Iran. Här är en bensinstation som bränts ner under protesterna i Teheran.
Foto: Ebrahim Noroozi
Det är tredje dagen som Irans regim har stängt av internet och 106 demonstranter på 21 orter har mördats, enligt Amnesty International (till måndag kväll). Protesten startade när bensinpriset höjdes med 300 procent och staten utlyste beslutet natten till lördag, utan att förbereda folk för det eller diskutera förslaget i parlamentet.

För ett folk som har redan lidit av uppgång av inflation, kändes det som droppen. De har gått mer och mer under fattigdomsgränsen och har inte något mer att förlora.

Det var en lugn protest i början utan våld. Folket protesterade genom att stanna sina bilar på gator och stängde vägar. En del började dansa på gatorna för visa sin protest. Detta lärde de sig från Frankrike, Irak och Libanon nyligen, men regimen har noll tolerans för protest; direkt skjutning var svaret på dessa protester. Protesten utvecklades snart mot själva regimen. Demonstranter tycker att den islamiska regimen måste stoppas.

I Shiraz la demonstranter blommor på soldatens gevär, men regimen fortsätter att trycka ner protesterna med våld och skjutning. Nu har demonstranter bränt några banker, moskéer, myndighetskontor och bilar. Mer än ett tusen personer har gripits, cirka 3000 skadas och 6 säkerhetsstyrkor har mördats också.

Arbetarnas strejk i Iran har kvästs för flera månader. Miljöaktivister och arbetaraktivister har gripits och dömts till några år fängelse. Några av dem har torterats och mördats i fängelse. Unga kvinnor grips för protester mot obligatorisk hijab och ojämlikhet och bedömts upp till 20 år fängelse bara för en sådan civilprotest.

Iranska folket är trött på att deras nationella tillgångar spenderas på krig i Irak, Libanon, Jemen och Syrien. Nyheter kommer ständigt om självmord av arbetare som inte har fått betalt i månader och inte har råd att köpa mat till sina familjer. Många som jobbar inom trafiktjänst och turism, blir arbetslösa med tredubblingen av bensin. Inflationen ska ökas fruktansvärt fast Irans inflation redan är på tredje plats efter Venezuela och Sudan. Situationen blir ännu värre för de som har bland annat cancerpatienter i sin familj. Irans försäkringar ersätter inte dyra mediciner och behandlingar.

USA:s ekonomiska sanktioner och korruption bland ansvariga har ökat medicinpriser fruktansvärt om medicinen finns i svart marknaden. Mina syskon tvingades betala cirka 110 000 kronor för att köpa min mammas medicin för en vecka. Kan ni föreställa er det här?

2009, efter valet skedde en stor protest i Iran och många mördades eller dömdes till fängelse. Obama och hans europeiska kolleger åsidosatte då folks rättigheter för att träffa ett kärnkraftsavtal med Iran.

Demonstranter behöver nu internet för att kunna förena sig och skicka ut nyheter. Brian Hook, USA: s särskilda representant för Iran sa idag’’ Vi stödjer demonstrationer’’ men de inte har några praktiska planer. Att prata hjälper inte alls! Kommer USA och Europa att blunda igen för folkets rättigheter i Iran?

Mitra Belevad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.